Ενημέρωση
- 13 Ιανουαρίου 2010 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 9682
Πηγή:Καθημερινή /13-1-2010
Μετεγγραφές προς κεντρικά ΑΕΙ... τέλος
Μέσα στην επόμενη τριετία, εφόσον δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές
Του Αποστολου Λακασα
Την κατάργηση των μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ έως το τέλος της τετραετίας εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ από... κόσκινο θα περάσουν τα επτά τμήματα ΤΕΙ που πρόκειται να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αυτό εξήγγειλε χθες ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου κ. Βασίλης Παπάζογλου, συμμετέχοντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΠΘ βρίσκει σύμφωνη και την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
Ακραίες καταστάσεις
Ειδικότερα, στο θέμα των μετεγγραφών ο... κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι λόγω μετεγγραφών ο τελικός αριθμός των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, στο Οικονομικό Αθηνών (ΟΠΑ) και στο ΕΜΠ (που δέχονται τις περισσότερες μετεγγραφές από τα περιφερειακά ΑΕΙ) αυξάνεται από 10% έως 15% ετησίως. Βέβαια, μπορεί αυτό το μέσο ποσοστό να αποτυπώνει τη γενική εικόνα, όμως υπάρχουν ακραίες καταστάσεις που δείχνουν την οξύτητα -κατά περίπτωση- του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Παπάζογλου, ότι φέτος στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε λόγω μετεγγραφών κατά 120%.
Προϋποθέσεις
Για την κατάργηση των μετεγγραφών απαιτείται η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στα περιφερειακά ΑΕΙ καθώς και η χορήγηση υποτροφιών και ανταποδοτικών δανείων σε όσους πρωτοετείς πληρούν τις υφιστάμενες οικονομικές προϋποθέσεις για να πάρουν μετεγγραφή. Ο στόχος είναι οι εισακτέοι από αδύναμα οικονομικά στρώματα να φοιτούν στο ΑΕΙ που εισάγονται. Ετσι, η ύπαρξη ανταποδοτικών μέτρων θα μειώσει τις αντιδράσεις των οικονομικά ασθενών οικογενειών στην προοπτική της κατάργησης του κοινωνικού μέτρου των μετεγγραφών. Ηδη, άλλωστε από φέτος με υπουργική απόφαση των πρώην υφυπουργών Οικονομίας κ. Nικολάου Λέγκα και Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ το ανώτατο όριο του οικογενειακού εισοδήματος για τους φοιτητές και σπουδαστές που δικαιούνται για οικονομικούς λόγους μετεγγραφή. Σύμφωνα με την απόφαση, ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών αυξήθηκε από 35.000 ευρώ σε 45.000 ευρώ.
Ως προς τα νέα τμήματα ΤΕΙ «δεν θα δώσουμε έγκριση να λειτουργήσει κάποιο εάν δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός διδασκόντων και οι υποδομές. Από την άλλη, δεν θα ιδρυθούν νέα έως ότου ολοκληρωθεί η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» ξεκαθάρισε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παπάζογλου. Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 άδεια ίδρυσης έχουν λάβει συνολικά επτά τμήματα ΤΕΙ, τα οποία κατανέμονται στο ΤΕΙ Ηπείρου (τρία τμήματα) και από ένα στα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Καλαμάτας, Μεσολογγίου και Σερρών. Επίσης, έχει εξαγγελθεί η ίδρυση ενός τμήματος στο ΤΕΙ Καβάλας από το 2011-2012. «Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται μέσω των ΑΕΙ. Πρέπει να λυθεί θεσμικά το θέμα των μετεγγραφών. Ως προς τα νέα τμήματα, μας βρίσκει σύμφωνους η απόφαση του ΥΠΕΠΘ, αφού των νέων ιδρύσεων πρέπει να προηγηθεί ο χωροταξικός ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε για το θέμα χθες στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας κ. Ευγενία Μπουρνόβα.