Ενημέρωση
- 22 Οκτωβρίου 2009 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 12470
Απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το πάγωμα του νόμου Σουφλιά
Το “πάγωμα” του μέτρου της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και η εξάμηνη αναστολή των διατάξεων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων. Οι απαντήσεις που μπορούν από τώρα να δοθούν, έχουν ως εξής:
Ερ: Τι σημαίνει στην ουσία το “πάγωμα” του μέτρου για έξι μήνες;
Η αναστολή του νόμου Σουφλιά, πρακτικά σημαίνει ότι πλέον δεν μπορεί κανείς να προσέλθει στις δημόσιες υπηρεσίες για να ενταχθεί στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους καθώς για έξι μήνες ο νόμος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση σταματάει να ισχύει. Ο όρος "πάγωμα" χρησιμοποιείται για να δείξει ότι θα μεσολαβήσει ένα χρονικό κενό από την στιγμή που σταματούν να ισχύουν οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου έως ότου ανακοινωθούν και ψηφιστούν οι καινούριες ρυθμίσεις.
Τι θα γίνει εάν έχω ήδη ενταχθεί στην ρύθμιση ή έχω ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού, όσοι έχουν προσέλθει στις δημόσιες υπηρεσίες για την “τακτοποίηση” και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες θα αντιμετωπιστούν “με καλόπιστη διάθεση, όπως καλόπιστα πήγαν και δεν θα αδικηθούν". Όπως άφησε να εννοηθεί, στο καινούριο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί θα υπάρχει ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει για όσους εντάχθηκαν στον προηγούμενο νόμο και το πως αυτοί θα αντιμετωπιστούν.
Τί γίνεται εάν έχω πληρώσει το παράβολο για την αίτηση αλλά περιμένω απάντηση για πληρότητα του φακέλου;
Στην ουσία οι πολίτες διαχωρίζονται σε αυτούς που κατέθεσαν τον φάκελο και τους ανακοινώθηκε ότι είναι πλήρης και έχουν ξεκινήσει την διαδικασία πληρωμής των δόσεων και σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν απάντηση για τη εισαγωγή τους ή όχι στη ρύθμιση. Για την πρώτη κατηγορία θα συνεχιστεί κανονικά η πληρωμή των δόσεων και θα ανακοινωθεί στο νέο σχέδιο νόμου τι προβλέπεται. Για τη δεύτερη κατηγορία, η διαδικασία παγώνει και δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Ακόμη για όσους έχουν καταθέσει χαρτιά για την “τακτοποίηση” θα συνεχιστεί το “πάγωμα” των προστίμων όπως ανακοινώθηκε.
Τι θα ισχύει στον καινούριο νόμο;
Το καινούριο νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί σε έξι μήνες θα είναι ένα πλήρες πακέτο που θα αφορά το σύνολο των κτιρίων και θα έχει ουσιαστικά περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η νομιμοποίηση να γίνει μέσα από τη διαδικασία της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
Τι είναι η μεταφορά συντελεστή δόμησης;
Η μεταφορά συντελεστή δόμησης είναι μια διαδικασία που αφορά την “κάλυψη” κάποιον επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που έχουν χτιστεί, με αντίστοιχα τετραγωνικά μέτρα σε άλλη κατοικία που δεν έχουν συμπληρωθεί 100% και υπάρχει περιθώριο να κτιστούν. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει ένα σπίτι σε μια περιοχή Α αντικειμενικής αξίας Χ που δεν έχει χτίσει όλα τα τετραγωνικά που του επιτρέπει ο συντελεστής δόμησης της περιοχής, μπορεί να “μεταφέρει” τα τετραγωνικά αυτά σε μια άλλη περιοχή Β, τιμής Ψ. Η διαδικασία γίνεται πολλαπλασιάζοντας τα “ελεύθερα” τετραγωνικά που απομένουν στην περιοχή Α με την τιμή ζώνης Χ και έπειτα διαιρώντας την αξία με την τιμή ζώνης Ψ. Έτσι βγαίνει ένας αριθμός τετραγωνικών μέτρων που επιτρέπεται να “μεταφερθεί” από τη μια περιοχή στην άλλη.
Εάν πάω σήμερα στη πολεοδομία για έκδοση άδειας με ποιες ρυθμίσεις θα χτίσω την κατοικία μου;
Τα νέα κτίσματα, για τα οποία θα εκδίδεται άδεια από την ημερομηνία “παγώματος” του νόμου, σήμερα δηλαδή, και έπειτα θα χτίζονται με τις ρυθμίσεις που προβλεπόντουσαν στον νόμο που ίσχυε προηγουμένως. Συγκεκριμένα:
-Δεν υπολογίζονται στο συντελεστή δόμησης εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι έως και 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται συνολικά να δομηθεί
-Η επιφάνεια των ημιυπαίθριων χώρων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% του συντελεστή δόμησης αντί του 15% που έφερε ο νόμος Σουφλιά
-Δεν είναι πλέον υποχρεωτικό οι ημιυπαίθριοι να κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο, αλλαγή που επίσης έφερε ο νόμος Σουφλιά.
-Το πλάτος του ημιυπαίθριου χώρου παραμένει τουλάχιστον 2,5μ ενώ το μέγιστο βάθος επαναφέρεται στα έως 2,5μ (και όχι 1,8 μέτρα που έλεγε ο νόμος Σουφλιά).
-Η οροφή των υπογείων δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 1,50μ (και όχι 0,8 μέτρα που έλεγε ο νόμος Σουφλιά).
-Στο συντελεστή δόμησης δεν περιλαμβάνονται πλέον οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης.
Εάν έχω ήδη καταθέσει φάκελο στην πολεοδομία, μπορώ να τον πάρω πίσω για να εκμεταλλευτώ το πάγωμα του νόμου Σουφλιά;
Φυσικά. Ακόμη και να έχει εκδοθεί η άδεια, μπορεί να γίνει αναθεώρησή της. Βέβαια, η αναθεώρηση της άδειας έχει κόστος. Ούτως ή άλλως, αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές καθώς ο νόμος Σουφλιά παρέμεινε σε ισχύ λιγότερο από τρεις μήνες.
►Διαβάστε ακόμα:
«Πάγος» για έξι μήνες στους ημιυπαίθριους
Η παλαιότερη ανάρτηση μας... εδώ