Ενημέρωση
- 11 Ιουνίου 2013 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 9744
Ερώτηση Τ. ΚΟΥΙΚ... ΕΔΩ
---
Χάνουν το επίδομα τέκνων χιλιάδες οικογένειες
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην επιτρέψει την καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και αυτό γιατί έκανε ακόμη πιο αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια, συμπεριλαμβάνοντας στα προβλεπόμενα όρια οικογενειακού εισοδήματος και τα φοροαπαλλασσόμενα και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ των ασφαλιστικών ταμείων, τις αποζημιώσεις απολύσεων, τα επιδόματα και τις συντάξεις των αναπήρων, τους τόκους καταθέσεων, τα μερίσματα από μετοχές ακόμη και τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Τα παραπάνω προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών.Τι προβλέπει:
- Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν αυτόματη πρόσβαση σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων. Ειδικότερα, συστήνεται Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στο οποίο όλες οι τράπεζες, τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν να εισφέρουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς καταθέσεων, πληρωμών και δανείων των πελατών τους.
Στόχος της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά με ταχύτατες διαδικασίες όλα τα αιτήματα παροχής πληροφοριών για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς κ.τ.λ.
- Η πρόσβαση των φορολογικών αρχών θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τη ΓΓΠΣ ορίζεται ο Τειρεσίας Α.Ε.
- Καθιερώνονται διαδικασίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών ώστε να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, οι κοινοποιήσεις των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μοναδικών διαμετακομιστικών κόμβων ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας. Ορίζεται δε ότι εντός 60 ημερών από την δημοσίευση του νόμου, τόσο οι φορείς του Δημοσίου, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τα συστήματα και τις διαδικασίες τους, ώστε η μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι υποχρεωτική.
- Κάθε πελάτης τράπεζας που δεν διαθέτει ΑΦΜ οφείλει να τον γνωστοποιήσει στα ιδρύματα αυτά εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
Λιγότερος φόρος για όσους ζουν σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων
Σε κάθε μία από τις νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θεσπίστηκαν αυτοτελώς για κάθε πηγή εισοδήματος, το πρώτο κλιμάκιο προσαυξάνεται κατά 50% για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Έτσι:
Το όριο ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή 22% αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ, ενώ το όριο ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή 10% αυξάνεται από 12.000 σε 18.000 ευρώ και το όριο ετησίου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον συντελεστή 26% αυξάνεται από 50.000 σε 75.000 ευρώ.
Δεν δηλώνονται όλοι οι τόκοι
- Δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων, εφόσον τα ποσά αυτά δεν υπερέβησαν το 2012 το καθαρό ποσό των 250 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Γιατί χιλιάδες φορολογούμενοι χάνουν το επίδομα τέκνων
Στο συνολικό ποσό του οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των νέων ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων καθώς και των ενιαίων επιδομάτων στήριξης τέκνων περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης, δηλαδή και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα.
Θα λαμβάνονται υπ' όψιν τα εισοδήματα:
- Τόκοι από καταθέσεις τραπεζών, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου.
- Τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
- Τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή.
- Αμοιβές και οι μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας, στα ποσά των οποίων έγινε παρακράτηση φόρου 35%.
- Η ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
- Τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών.
- Τα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί κ.λπ.
- Τα μερίσματα από αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες, αλλοδαπές Ε.Π.Ε. κ.λπ.
- Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλον προμηθευτή.
- Τα εισοδήματα από πράξεις RΕΡΟS.
- Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών και προσώπων με απόλυτη αναπηρία
- Οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή.
- Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.
- Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
- Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
- Τα μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
- Το ΕΚΑΣ.
-Τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής.
-Τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απολύσεων.
ΣΧέδιο Νόμου: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8104920.pdf
Σελ 48..