Ενημέρωση
- 24 Απριλίου 2013 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 8018
Προς
Εφημερίδα Έθνος
Κύριε Νιβολιανίτη,
διαβάζοντας σήμερα το αφιέρωμα της εφημερίδας Έθνος: « τα sos των φετινών πανελλαδικών» και το άρθρο: «πιο εύκολη η πρόσβαση για τους πολύτεκνους…», θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
1. Γιατί δεν βάλατε δίπλα στα μόρια των βάσεων εισαγωγής υποψηφίων: Με γενική σειρά, πολύτεκνων - τρίτεκνων – κοινωνικών κριτηρίων και τις βάσεις Μουσουλμάνων, Αθλητών, Ομογενών…, αλήθεια Γιατί;
2. Γιατί αποκρύπτεται επίσης, ότι η ΑΣΠΕ ουδέποτε ζήτησε τη θεσμοθέτηση των Ειδικών Κατηγοριών; Με αποτέλεσμα σήμερα, πολλά από τα παιδιά του πολύτεκνου να αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς η οικογένεια των δεν μπορεί να διατηρεί 3 και 4 σπίτια;;; Μην μου πείτε, για τη δυνατότητα που δίνει το υπουργείο φέτος με τη Μεταφορά θέσης, που είναι κοροϊδία...
Όπως και άλλη φορά σας έχουμε γνωρίσει:
Η ΑΣΠΕ εξ αρχής ζητούσε το αυτονόητο, να ισχύει δηλαδή ότι ίσχυε μέχρι τον αλήστου μνήμης Μάιο του 2011. Δηλαδή να εγγράφονται-μεταγράφονται σε αντίστοιχη Σχολή του τόπου κατοικίας τους, όσοι πολύτεκνοι είχαν προηγουμένως επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και εκείνο που θα έπρεπε να προστεθεί στο νόμο, ήταν να καλύπτονται οι λόγω μεταγραφής κενές θέσεις από τους επόμενους κατά σειρά επιτυχίας, η δε διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με τον τρόπο αυτό αφενός οι πολύτεκνοι θα εισάγονται με τα ίδια κριτήρια με τους λοιπούς υποψηφίους αφού προηγουμένως θα έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφετέρου οι Επαρχιακές Σχολές δεν θα υπολειτουργούν αφού οι όποιες κενές λόγω των μεταγραφών θέσεις θα καλύπτονται άμεσα από τους επιλαχόντες.
Σημειωτέον ότι ο προϊσχύσας νόμος για τις μετεγγραφές λειτούργησε επί 32 συνεχόμενα χρόνια χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών. Όμως δυστυχώς η συνταγματική προστασία των πολυτέκνων (παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος) ευτελίζεται σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες για ανεξήγητους λόγους.
Το 2009 ο αριθμός των πολύτεκνων μετεγγραφόμενων φοιτητών πλησίαζε μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών.., κατά τα άλλα για το συνωστισμό στις σχολές ευθύνονται οι πολύτεκνοι! Το εξοργιστικό πέρυσι ήταν, ότι η μείωση των θέσεων των πολυτέκνων κατά 50% στις Σχολές των μεγάλων πόλεων, σερβιρίστηκε από το Υπουργείο ως αύξηση(!), ενώ η αλήθεια ήταν ότι η όποια αύξηση δόθηκε σε Σχολές της Επαρχίας.., με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το πνεύμα της συνταγματικής προστασίας για τους πολύτεκνους.
Με εκτίμηση 24/3/2013
Χρυσόγελος Μ
Γ. Γραμματέας ΑΣΠΕ