Στις 4 Μαΐου 2008, πραγματοποιήθηκε από την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων η γιορτή της πολύτεκνης Μάνας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και των λοιπών αρχών της Μεγαλονήσου.

Την ΑΣΠΕ εκπροσώπησαν τα μέλη της Ε. Ε. Δ. Σταμούλης και Δ. Χατζηγεωργίου, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

 

 

Ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας απηύθηνε τον ακόλουθο χαιρετισμό :

«Είναι με ειλικρινή αισθήματα χαράς, αγάπης αλλά και απέραντης συγκίνησης που δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας.

Αξίζουν Θερμά συγχαρητήρια στην Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων που οργανώνει κάθε χρόνο την εκδήλωση τιμής για όλες τις μάνες, αλλά ιδιαίτερα για εκείνες που σαν πολύτεκνες ευτύχησαν να γεννήσουν και να αναθρέψουν τρία και περισσότερα από τρία παιδιά.

Οι πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες αποτελούν σήμερα ένα ισχυρό στήριγμα της Κυπριακής κοινωνίας.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της φετινής γιορτής είναι το ότι Θα τιμηθούν 220 μάνες που γέννησαν και μεγάλωσαν 7 παιδιά ή πρόσφεραν στην Εθνική Φρουρά 4 στρατιώτες.

Η κυβέρνηση με τη δική της συνεισφορά στη σημερινή εκδήλωση με χορηγία ύψους περίπου 100.000 ευρώ για την βράβευση των μανάδων εκφράζει και με αυτό τον ελάχιστο τρόπο τα απεριόριστα αισθήματα αγάπης σεβασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπό τους.

Στέκομαι με δέος και συγκίνηση απέναντί σας, απέναντι στις ηρωίδες της ζωής, όλες τις μάνες του κόσμού και ιδιαίτερα τις μάνες που σήμερα θα τιμηθούν και που αποτελούν την προσωποποίηση της καρτερίας αλλά και της ίδιας της ζωής.

H κάθε μάνα, και ιδιαίτερα η πολύτεκνη μάνα, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της θυσίας και ανιδιοτέλειας.

H μάνα προσφέρει ζωή και χαρά, στοργή και αγάπη χωρίς να περιμένει αλλά και ούτε να αναζητά οποιαδήποτε ανταπόδοση ή αντάλλαγμα .

Τούτο όμως με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία δικαιούται να στέκει αδιάφορη και ασυγκίνητη απέναντι στις ανάγκες των πολύτεκνων και πενταμελών οικογενειών και να αποποιείται των δικών της ευθυνών.

Δυστυχώς, για πολλά τώρα χρόνια η Πολιτεία δεν υπήρξε, στο βαθμό που θα έπρεπε, συμπαραστάτης και αρωγός για να προσφέρει ουσιαστικό στήριγμα στην πολύτεκνη οικογένεια.

Οι συγκυρίες και οι σκληρές προτεραιότητες των αναγκών που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή δεν επέτρεψαν στην πολιτεία να σταθεί με στοργή δίπλα σας και να αντιμετωπίσει με γενναιοδωρία τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών.

'Έγιναν αρκετά αλλά πολύ περισσότερα υπολείπονται να γίνουν πράξη.

Σε μια εποχή δημογραφικών κινδύνων λόγω της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης αλλά και της ανατροπής των ισορροπιών που προκαλεί ο εποικισμός απαιτούνται στοχοπροσηλωμένες και όχι σπασμωδικές και αποσπασματικές πολιτικές.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι θα υλοποιήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας

Με στοχευμένες πολιτικές και με τη δική σας βοήθεια και συνδρομή θα προχωρήσουμε σταδιακά και στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας ώστε

-να γίνει πράξη η δημιουργία ενιαίου φορέα, με στόχο τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημογραφικής πολιτικής.

-να βελτιωθεί η νομοθεσία για παραχώρηση χορηγίας αγοράς αυτοκινήτου.

-να εξετασθεί η βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες ανάγκες της πολυμελούς οικογένειας.

-να αυξηθεί η ειδική χορηγία για φοιτητές, παιδιά πολυτέκνων.

-να επαναξιολογηθεί το σύστημα των δρομολογίων μεταφοράς των εθνοφρουρών προς και από τα στρατόπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

-να υπάρξει βελτίωση και διεύρυνση των κριτηρίων για απόκτηση στέγης μέσω του Οργανισμού Αναπτύξεως Γης, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και των σχετικών κυβερνητικών σχεδίων.

Την ίδια στιγμή είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο μαζί σας με στόχο την συνεχή βελτίωση της θέσης των πολυτέκνων οικογενειών που αποτελούν σήμερα επαναλαμβάνω ένα από τα πιο ισχυρά στηρίγματα της κοινωνίας μας.

H ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά δεν μπορεί να παραμένει μια απλή ευχή.

Πρέπει να στηριχθεί πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής έτσι ώστε το βάρος κάθε πολύτεκνης οικογένειας να μετατρέπεται σε στήριξη εκ μέρους μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Τελειώνοντας, θέλω για ακόμα μια φορά να εκφράσω τα πιο ειλικρινή και θερμά αισθήματα αγάπης εκτίμησης και σεβασμού αλλά και την απέραντη ευγνωμοσύνη όλων μας για την πραγματικά ανεκτίμητη κοινωνική σας προσφορά.

Σας διαβεβαιώνω πως στο πρόσωπό μου θα βρίσκετε πάντα ένα θερμό υποστηρικτή και σθεναρό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματα σας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ »

Παρατίθενται αναμνηστικές φωτογραφίες κατά τον χαιρετισμό από τον κ Δ. Σταμούλη με τους συνέδρους και την παρουσία του Προέδρου και των λοιπών αρχών και της ανταλλαγής αναμνηστικών μεταξύ του Προέδρου της ΠΟΠ και της αντιπροσωπείας της ΑΣΠΕ.

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

 

Πρόσφατα άρθρα