ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Αρ. Πρωτ. 3518

Αθήνα, 17/3/2009

                                                                                    Εξοχότατο

                                                                                    Κύριο Κώστα Καραμανλή

                                                                                    Πρωθυπουργό   

 

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας ενόψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης

 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

 

ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 19 και 20 Μαρτίου 2009, όλες οι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις που εκπροσωπούν οικογένειες και είναι μέλη της Συνομοσπονδίας των  Οικογενειακών Οργανώσεων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (COFACE) συντάξαμε  το κάτωθι κείμενο προκειμένου  να τεθεί υπόψη των επικεφαλής των Κρατών πριν την Εαρινή Σύνοδο, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Σύνοδος με την κοινωνική, κυρίως, ημερήσια διάταξη.

 

Οι Οικογενειακές Οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του γεγονότος ότι οι οικογένειες ήδη δέχονται μεγάλο πλήγμα από τη διεθνή οικονομική κρίση λόγω της ανεργίας, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης, της αύξησης των χρεών, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Βλέπουμε αυξανόμενη αβεβαιότητα και ανησυχία για το μέλλον σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, με πολύ ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή και στο δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης. Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας παράγει ένα αυξανόμενο κύμα σκλήρυνσης των πεποιθήσεων, μη ανεκτικότητας και βίας,   τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και σε ενεργειών. Και απαιτεί επείγουσα δράση.

 

    Οι οικογενειακές οργανώσεις υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα    Κράτη-Μέλη στις εντεινόμενες  προσπάθειές τους ειδικότερα, για:

-                  την διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας,

-                  την υποστήριξη κάθε ατόμου,  ιδιαίτερα σε εποχές κρίσεως και

-                  την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

 

    Έχοντας αυτά κατά νου, αναμένουμε ότι θα αποφασίσετε την λήψη μέτρων  για την υποστήριξη της οικογένειας, τα οποία θα συνεισφέρουν στην έξοδο από την    κρίση, όπως:

-                 αύξηση των κοινωνικών υπηρεσιών και ειδικότερα των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας,

-                 διατήρηση των δημόσιων υπηρεσιών στην παιδεία, υγεία, πρόνοια…

-                 διαφύλαξη των οικονομικών πόρων  των σχημάτων κοινωνικής προστασίας,

-                 εισαγωγή και υποστήριξη ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,

-                αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων και βοηθημάτων για παιδιά ώστε να αντιστοιχούν στα    σημερινά πραγματικά έξοδα ανατροφής παιδιών,

-                 επιδίωξη εξισορρόπησης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,

-                μείωση του κόστους ζωής μέσω οικιστικών βοηθημάτων, ενεργειακής υποστηρίξεως, εκπαιδευτικών χορηγιών και υποτροφιών, οικονομικής βοήθειας κ.λπ.,

-                 παρεμπόδιση της υπερχρέωσης και του οικονομικού αποκλεισμού,

-                στόχευση στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι πολύτεκνες οικογένειες (4 παιδιά και άνω) και οι πολυμελείς (3 παιδιά), οι οικογένειες με ανάπηρα άτομα ή με προστατευόμενα άτομα της 3ης ηλικίας που χρειάζονται φροντίδα κ.λπ.

 

          Αυτά τα μέτρα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις, διότι με τον ένα ή άλλο τρόπο διαχέονται στην κοινωνία και τελικά τονώνουν και την οικονομία.

 

    Είναι επίσης επείγον να αναθεωρήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο, τη φύση της κοινωνίας μας και τις περιβαλλοντικές επιλογές. Μία ισόρροπη ανάπτυξη, που  σέβεται το περιβάλλον, αναδιανέμει τον πλούτο και διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων, είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής προς τα εμπρός για τους λαούς των Κρατών-μελών της   Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια κοινωνία.

 

    Οι οικογενειακές οργανώσεις προτρέπουν, εσάς τους αρχηγούς των Κρατών, να αδράξτε αυτή την κρίση ως ευκαιρία να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Ο ρόλος των οικογενειών στην διαμόρφωση και εκπαίδευση των ανθρώπινων προσωπικοτήτων, καθώς και στην σφυρηλάτηση των κοινωνικών δεσμών αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντικός. Οι οικογένειες είναι όντως θύματα της οικονομικής κρίσης, αλλά είναι επίσης μεταξύ των σημαντικών εμπλεκόμενων παραγόντων στην κατεύθυνση των απαραίτητων αλλαγών. Είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν και είναι επίσης έτοιμες να  αναλάβουν ρόλο ως βασικά συστατικά στοιχεία της κοινωνίας των πολιτών.

           Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

          η ΑΣΠΕ σας ευχαριστεί εκ των προτέρων για την θετική σας συνεισφορά στα ανωτέρω θέματα κατά τη διάρκεια της εαρινής  Συνόδου και ευελπιστεί ότι οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η πρόσφατη του ΕCOFIN για τον μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα παιδικής φροντίδας, σύντομα θα υλοποιηθούν και στο επίπεδο της εθνικής μας νομοθεσίας, με δική σας πρωτοβουλία.  

 

Με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

   

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Κοινοποίηση

Κυρία Θεοδώρα Μπακογιάννη

Υπουργό Εξωτερικών

Πρόσφατα άρθρα