Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, η ΑΣΠΕ συνάντησε τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια στον οποίο εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αδικεί και ουσιαστικά αποκλείει τις πολύτεκνες οικογένειες από οποιοδήποτε όφελος. 

Αναλυτικά, τα προβληματικά σημεία που εντοπίσθηκαν στο πρόγραμμα και επισημάνθηκαν στον Υπουργό Τουρισμού έχουν ως εξής: 

1) Για τον υπολογισμό του εισοδήματος ελήφθη υπόψη το 2022, για πρώτη φορά, και το εισόδημα από το επίδομα τέκνων, το οποίο είναι αφορολόγητο. Έτσι, όλες οι πολύτεκνες οικογένειες είδαν το όριο εισοδήματός τους να ανεβαίνει περισσότερο από τις άλλες οικογένειες, που παίρνουν μικρότερο ή και καθόλου επίδομα τέκνων, αν δεν έχουν παιδιά.

2) Παλαιότερα το χρηματικό ποσό ήταν μεν 120 ευρώ και όχι 150, αλλά αυτό δινόταν για ΚΑΘΕ μέλος της οικογένειας. Δηλ. και οι δύο γονείς συν όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων προστατευόμενων τέκνων. Μια οικογένεια π.χ. με 2 γονείς και 4 τέκνα (6 μέλη συνολικά) ήταν, καταρχήν, μέσα στο όριο εισοδήματος, καθώς δεν μέτραγε το επίδομα τέκνων, και στη συνέχεια έπαιρνε 120 x 6 = 720 ευρώ. Από το 2022 όμως, ακόμα και να μην κοβόταν το βοήθημα, λόγω του ορίου εισοδήματος, θα έπαιρνε... 150 ευρώ μόνο! Γιατί η κάθε οικογένεια επιτρέπεται να κάνει μόνο μία αίτηση και δικαιούται μόνο ένα voucher, όσα παιδιά κι αν έχει, όχι περισσότερα! Μα ακόμα και να δικαιούται κάποιος το voucher, τι διακοπές να κάνει με 6 και 7 παιδιά αν πάρει μόνο... 150 ευρώ;;;

3) ΔΕΝ μετράνε από το 2022 -για πρώτη φορά επίσης- ως μέλη της οικογένειας τα προστατευόμενα τέκνα άνω των 18, που έχουν δικό τους ΑΦΜ. Σε μια οικογένεια π.χ. με 4 τέκνα, 2 εκ των οποίων φοιτητές, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα 2 τέκνα. Αυτό έχει άμεση συνέπεια να κατατάσσεται η οικογένεια σε κατηγορία μικρότερο όριο εισοδήματος, αυτό δηλ. για 2 τέκνα (31.000) και όχι για 4+ τέκνα (38.000). Αλλά ακόμα και να λαμβάνονταν υπόψη τα τέκνα, για τους πολυτέκνους είναι δώρο άδωρο, γιατί είτε μια οικογένεια έχει 4 παιδιά είτε 10, το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση των vouchers παραμένει το ίδιο (38.000) και η οικογένεια δικαιούται το ίδιο ποσό: 150 ευρώ... (ναι, για διακοπές ολόκληρης της οικογένειας με 6, 8 και 10 μέλη!).

4) Φαινομενικά, θα πει κάποιος ότι με 4 τέκνα, αναλογικά, το όριο εισοδήματος θα έπρεπε να είναι -από 33.000 που είναι με 3 παιδιά- γύρω στις 36.000 και όχι 38.000, που προβλέπεται (αφού αυξάνεται κατά 1.500 για το δεύτερο παιδί, 2.000 για το τρίτο, έχει δηλ. αυξανόμενη βάση, άρα θα αυξανόταν αναλογικά κάπου κατά 2.500-3.000€ για το 4ο). Άρα η Κυβέρνηση κάνει “χάρη” στις οικογένειες με 4 παιδιά, που τους πάει στα 38.000€ το όριο... Κάτι όμως που είναι μεγάλο ψέμα. Όχι μόνο χάρη δεν κάνει, αλλά στερεί από αυτές και την ενίσχυση που θα έπαιρναν λόγω του μέτρου. Κι αυτό για τον εξής λόγο:

Για να υπολογιστεί το εισόδημα της οικογένειας, λαμβάνεται υπόψη, όπως είπαμε, και το επίδομα τέκνων, που είναι κάπου 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί. Δηλ. στον οικογενειάρχη με 4 παιδιά, η Κυβέρνηση λέει: "Για το εισόδημά σου, λαμβάνουμε υπόψη και τα 2.000 ευρώ που παίρνεις για τα 4 παιδιά σου, συνυπολογιζομένων και των προστατευόμενων ενήλικων τέκνων". Από την άλλη όμως, για να καθοριστεί το όριο εισοδήματος της οικογένειας, που υπολογίζεται βάσει των τέκνων, εκεί η Κυβέρνηση στον πολύτεκνο οικογενειάρχη ότι έχει όχι 4 παιδιά, αλλά... λιγότερα – και, άρα, εντάσσεται σε κατηγορία με χαμηλότερο όριο εισοδήματος-, εφόσον έχει στην οικογένειά του και φοιτητές – τους οποίους όμως μόλις τους έλαβαν υπόψη για να του αυξήσουν το εισόδημα και να τον κόψουν, πιθανότατα, από τους δικαιούχους

Μια οικογένεια δηλ. με 2 παιδιά και 2 φοιτητές άνω των 18, που παίρνει επίδομα για 4 τέκνα, θα έχει όριο εισοδήματος με βάση μόνο τα 2 τέκνα της (δηλ. μόνο... 31.000 ευρώ), ενώ για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος θα ληφθούν υπόψη και τα 4 τέκνα, αφού θα συνυπολογιστεί το επίδομα και των 4 τέκνων, που θα αυξήσει το οικογενειακό εισόδημα κατά 2.000 ευρώ! Εν τέλει, μιλάμε για κοινωνικό μέτρο ή για μια καλοστημένη απάτη εις βάρος των πολυτέκνων οικογενειών της χώρας;

Έτσι δηλ. όπως έγιναν τα πράγματα, ακόμα και να υπήρχε μικρότερο όριο εισοδήματος για οικογένειες με 4 τέκνα (π.χ. στις 36.000 και όχι 38.000), θα ήταν πολύ προτιμότερο αυτό, υπό την προϋπόθεση να ΜΗ λαμβανόταν υπόψη το επίδομα τέκνων για τον υπολογισμό του (που είναι 2.000 ευρώ στην περίπτωση αυτή), παρά να υπάρχει όριο 38.000 ευρώ, λαμβανομένου υπόψη και του επιδόματος, για τον υπολογισμό του εισοδήματος. Γιατί το επίδομα αυξάνει το εισόδημα κι έτσι μια πολύτεκνη οικογένεια, όσο περισσότερα παιδιά έχει, τόσο ευκολότερα πιάνει το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση των vouchers, αφού λαμβάνεται υπόψη στο εισόδημά της το επίδομα τέκνων, ενώ, το όριο εισοδήματος μάλιστα, δεν μεταβάλλεται για οικογένειες που έχουν πάνω από τα 4 τέκνα! Υπάρχει δηλ. διπλή δυσκολία για τη χορήγηση του “πολυπόθητου” voucher των… 150 ευρώ για όλη την πολύτεκνη οικογένεια!

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος της αδικίας, αν μια οικογένεια έχει 8 παιδιά και άρα λαμβάνει επίδομα 4.000 ευρώ και το όριο για τη χορήγηση των κουπονιών τουρισμού είναι και πάλι 38.000 ευρώ, η οικογένεια είναι από δύσκολο έως απίθανο να πάρει τα… 150 ευρώ. Γιατί θα πιάσεις πολύ ευκολότερα το όριο, αφού λαμβάνονται υπόψη οι 4.000 του επιδόματος. Δηλ. όσο περισσότερα παιδιά έχεις, τόσο αυξάνεται το ποσό, βάσει του οποίου υπολογίζεται το εισόδημά σου (λόγω του επιδόματος τέκνων, που λαμβάνεται υπόψη σ' αυτό), ενώ παράλληλα ΔΕΝ αυξάνεται το όριο εισοδήματος, που είναι σταθερά 38.000 ευρώ για 4 ή 14 παιδιά! Τα τέκνα, εν τέλει, υπολογίζονται μόνο εκεί που "συμφέρει" την Πολιτεία για να σε κόψει από τους δικαιούχους, δηλ. στην προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος λόγω επιδόματος τέκνων, μέτρο το οποίο φυσικά πλήττει περισσότερο την οικογένεια όσο περισσότερα παιδιά έχει, αφού αυξάνει το λαμβανόμενο υπόψη οικογενειακό της εισόδημα. 

Γι' αυτό και σχεδόν όλοι οι πολύτεκνοι δεν πήραν κουπόνια το 2022 ! 

Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πολλαπλά αδικημένες:

  -   εντάσσονται στο πρόγραμμα πιο δύσκολα από τις οικογένειες με λιγότερα παιδιά (λόγω της λήψης υπόψη του επιδόματος τέκνων),

   -     το όριο εισοδήματος δεν αυξάνεται ανά τέκνο μετά τα 4 παιδιά, όπως συμβαίνει στις οικογένειες από 1 έως 4 τέκνα,

  -    δεν λαμβάνονται υπόψη όλα τα παιδιά τους για την ένταξη σε εισοδηματική κατηγορία, καθώς δεν υπολογίζονται τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, πράγμα που τους πλήττει πολύ περισσότερο από τις οικογένειες με λιγότερα ή καθόλου παιδιά, αφού έτσι δεν εντάσσονται σε κατηγορία με υψηλότερο όριο εισοδήματος (ευκαιρία που δεν την έχει κάποιος χωρίς παιδιά και την έχει σε πολύ λιγότερο βαθμό κάποιος με λιγότερα παιδιά) και

  -   στην απίθανη περίπτωση που δικαιούνται το βοήθημα, θα πάρουν το απίθανο ποσό των… 150 ευρώ για όλη την οικογένεια, 6μελή στην ελάχιστη των περιπτώσεων.

Εν τέλει, το Κράτος "λέει" στους πολυτέκνους: "Αν έχεις προστατευόμενα ενήλικα παιδιά, τα λαμβάνω υπόψη για να σε κόψω από τους δικαιούχους, όχι όμως για να σε εντάξω!"

Κατόπιν αυτών, ζητήθηκε (τόσο προφορικά όσο και με επιστολή στον Υπουργό κ. Β. Κικίλια και στην Υφυπουργό κα Σοφία Ζαχαράκη) η υλοποίηση των εξής, κατ' αρχήν, δίκαιων αιτημάτων, αφού η πιθανότητα να διορθώσουν όλες τις αδικίες είναι, δυστυχώς, μάλλον μηδενική: 

  -   Στην παρ. 2 και μετά τον πίνακα εισοδήματος στην κατηγορία ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ να προστεθεί η φράση: «Επιπλέον ποσό 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου» , καθώς πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα στην παροχή με βάση το πλήθος των παιδιών, 

  -   Στο τέλος της παρ. 4 του ίδιου άρθρου να προστεθεί περίπτωση γ ως κάτωθι: «γ. Η περίπτωση της παρ. α δεν ισχύει για τις πολύτεκνες οικογένειες» - προκειμένου να μπορούν οι  πολύτεκνοι να κάνουν χρήση κάθε χρόνο του προγράμματος αυτού, εφόσον είναι οφελούμενοι. 

Ελπίζουμε το Υπουργείο Τουρισμού να ανταποκριθεί έστω και σε αυτά τα δύο αιτήματα. 

Πρόσφατα άρθρα