Ενημέρωση
- 24 Ιουλίου 2019 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 8424
Αρ. Πρωτ. 682
Αθήνα, 24/7/2019
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Αξιότιμο
Κύριο Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μεσογείων 119, Τ.Κ. 115 26 Αθήνα
ΘΕΜΑ: Επαναφορά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)
Ενέργειας για τις πολύτεκνες οικογένειες στο προ 2018 καθεστώς
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
1. Επειδή οι πολύτεκνες οικογένειες καταναλώνουν εξ ανάγκης σημαντικά μεγαλύτερα ποσά ενέργειες από κάθε άλλη οικογένεια ή άτομο, το Κράτος είχε καθιερώσει στο παρελθόν ένα ποσό επιστροφής προς τους πολυτέκνους με τη μορφή εκπτώσεως, με ένταξη των πολυτέκνων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Ενέργειας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση το κατήργησε το 12ο μήνα του 2017, ενώ παραδέχθηκε ότι:
- Οι πολύτεκνοι που έκαναν χρήση του πολυτεκνικού τιμολογίου τον 12ο μήνα του 2017 ήταν μόλις 16.000 οικογένειες στην ελληνική επικράτεια,
- Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι μόλις 1,35% εξ αιτίας των πολυτέκνων!
Εκτός όλων των άλλων μέτρων στήριξης προς τις πολύτεκνες οικογένειες που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι πολύτεκνοι δέχθηκαν και αυτό το καίριο «χτύπημα» στο εισόδημά τους, καθώς είναι προφανές ότι αποτελούν «τους καλύτερους πελάτες» των παρόχων ενέργειες από πλευράς καταναλώσεως.
2. Επειδή ο αποκλεισμός των πολυτέκνων από το ΚΟΤ:
- Είναι πράξη κατάφορης κοινωνικής αδικίας,
- Παραβιάζει την πρόνοια του άρθρου 21 του Συντάγματος περί ειδικής φροντίδας του Κράτους προς τις πολύτεκνες οικογένειες,
- Τα κριτήρια εντάξεως στο ΚΟΤ αποκλείουν εξ ορισμού τις πολύτεκνες οικογένειες λόγω χρήσεως (εξ ανάγκης προφανώς!) ενός «μεγάλου» σπιτιού ή ενός «μεγάλου κυβισμού» αυτοκινήτου, καθώς επιβάλλει κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α' 94) και της κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 αυτού εκδοθείσας αριθμ. Γ.Δ.5 οικ. 2961-10/24.1.2017 (Β' 128) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως εκάστοτε ισχύει,
- Δεν είναι σύμφωνος με το 6ο σημείο του Κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
- Αδικεί τους πολυτέκνους γιατί το νέο ΚΟΤ που απαράδεκτα νομοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, εξισώνει τα 3, 4 με τα 7, τα 10, τα 14 παιδιά, έξω και πέραν από κάθε λογική.
3. Κύριε Υπουργέ.
Με τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού στην ηγεσία της ΑΣΠΕ, στη συνάντηση που είχε μαζί της στις 4 Ιουλίου 2019, πως σε κάθε περίπτωση «θα βρείτε συνομιλητές οι οποίοι αντιλαμβάνονται και πιστεύουν στο θεσμό της οικογένειας και της δεμένης οικογένειας», ζητούμε απλώς την επιστροφή στη νομιμότητα, την κοινή λογική, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη στήριξη της οικογένειας και την ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης που έχει θέσει ως στόχο ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή σας.
Παρακαλούμε να επαναφέρετε το καθεστώς ΚΟΤ για τους πολυτέκνους όπως ίσχυε πριν την αλλαγή του νόμου το Δεκέμβριο του 2017, διότι ο νέος Νόμος αφορά στήριξη των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων (δεν έχουμε καμμία αντίρρηση σε αυτό) και δεν έχει καμμία σχέση με τη στήριξη των πολυτέκνων, την επιστροφή σε αυτούς μέρος της υπερκατανάλωσης και της ειδικής φροντίδας που δικαιούνται από το Κράτος.
4. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΣΠΕ συμμετέχει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων (COFACE-Families Europe) στον «Συνασπισμό για το δικαίωμα στην Ενέργεια» (The Right to Energy Coalition), με στοιχεία του οποίου η Ελλάδα βαδίζει προς την 1η θέση της ενεργειακής ένδειας.
Για να μην συμβεί αυτό, η επαναφορά του ΚΟΤ για τους πολυτέκνους όπως ίσχυε, χωρίς κανένα πρόβλημα επί δεκαετίας, είναι απόλυτη προτεραιότητα και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.
5. Τέλος, η υπαγωγή στο νέο ΚΟΤ πολυτέκνων (όπως ίσχυε ως το 2018), θα γίνεται με την προσκόμιση στον πάροχο ενέργειας, εκτός των άλλων, πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ, όπως ορίζεται στην παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270 Α/24-12-2014) – Νομοθέτημα του νυν Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, για να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των δικαιούχων.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία.
Με εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Δήμητρα-Ινές Αγγελή