ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 403

Αθήνα, 21/5/2018

Προς

Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίου Κρήτης

Πανεπιστημιούπολη Βουτών 
Τ.Κ. 70013 Βασιλικά Βουτών Ηρακλείου

Email: protokol-uoc@uoc.gr

Κοινοποίηση

  • Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας Π.Κ  Ηρακλείου

Κτίριο Διοίκησης ΙΙ, Πανεπιστημιούπολη Βουτών,

Τ.Κ 70013 Ηράκλειο, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας Π.Κ  Ρεθύμνου

Κτίριο Διοίκησης Β, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, Τ.Κ. 741 00

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ:ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟ∆ΟΤΗΣΗΣ  ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ Π.Κ

Κύριε Πρύτανη,    

Κύριοι Αντιπρυτάνεις,

η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 για την παρακολούθηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες, παρατηρεί ότι όλες οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος μας θα επηρεαστούν από σημαντικές δημογραφικές αλλαγές. Έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 14,5 % σε σύγκριση με σήμερα. Η διάμεση ηλικία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 43,4 σε 52,8 έτη, δηλαδή κατά 5 έτη μεγαλύτερη από τον προβλεπόμενο μέσο όρο της ΕΕ-10. Εντός των επόμενων 10 ετών, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 ετών (ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης) αναμένεται να μειωθεί κατά 27 %. Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 7-14 ετών θα μειωθεί κατά ποσοστό άνω του 17 %. Την επταετία των μνημονίων από το 2011 έως και το 2017 είχαμε υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων κατά 148.252 (θάνατοι 817.081 γεννήσεις 668.829).  Επίσης το 2017 έφυγε με πάνω από 33.653 περισσότερους θανάτους από τις γεννήσεις και εμείς δυστυχώς οι πολύτεκνοι, βλέπουμε μια σειρά δημογραφικών κινήτρων που υπήρχαν  να φθίνουν και να εξαφανίζονται.

Σεβαστοί κ. Καθηγητές των παιδιών μας, απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί η Φοιτητική Εστία του Π.Κ με την Απόφαση της Συγκλήτου του Π.Κ. µε αριθµό 368/27-04-2017 για το ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟ∆ΟΤΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Στέγασης των φοιτητών,  δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τον αριθμό παιδιών μιας οικογένειας και ούτε  μετράει το κατά κεφαλήν εισόδημα αυτής όπως συμβαίνει σε άλλες φοιτητικές Εστίες των Πανεπιστημίων της χώρας ή  να υπάρχει μία πρόταξη ή κάποιας άλλης μορφής μοριοδότηση των πολυτέκνων φοιτητών στις φοιτητικές  Εστίες του Π.Κ.

Για τον ανωτέρω λόγο και γνωρίζοντες τις προσωπικές σας ευαισθησίες, ζητάμε όπως εισηγηθείτε στη Σύγκλητο του Π.Κ τον  επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων στην απόφαση και την αύξηση των μορίων ανά  τέκνο μιας οικογένειας, ή την κατ εξαίρεση πρόταξη των πολυτέκνων φοιτητών στις Φ. Εστίες  του Π.Κ, λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος και του άρθρου 21 παρ 2 του Συντάγματος: «Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος» , καθώς σήμερα (με την ισχύουσα απόφαση) λαμβάνουν όλοι ένα (1) μόριο, ανεξαιρέτως αριθμού μελών της οικογένειας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

     Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας                   

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                     Εμμανουήλ  Χρυσόγελος 

Πρόσφατα άρθρα