Ενημέρωση
- 10 Φεβρουαρίου 2018 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5036
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. πρωτ. 160 |
Αθήνα, 16/2/2018 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του Προεδρείου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και του Υπουργείο Παιδείας για τον σημερινό αποκλεισμό των εκπροσώπων μας από την ακρόαση Φορέων της ως άνω Επιτροπής στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για το υπό «Ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», όπου περιλαμβάνονται στο άρθρο 17 νέες διατάξεις περί μετεγγραφών για φοιτητές με άλλο φοιτητή αδελφό με ασαφείς διατάξεις και κριτήρια.
Ήμασταν στους προτεινόμενους Φορείς για ακρόαση μέχρι χθες το βράδυ και σήμερα δεν εγκρίθηκε η είσοδός μας, ενώ ήμασταν έξω από τη Βουλή καθώς, όπως μας ειπώθηκε, τα ξημερώματα μας έκοψε το Προεδρείο της Επιτροπής από την ακρόαση Φορέων, καθώς φαίνεται θα ενοχλούσαν που θα ακουγόντουσαν οι αλήθειες για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα με τις μετεγγραφές τα τελευταία χρόνια. Η αιφνίδια και αναιτιολόγητη αυτή απόφαση του Προεδρείου της Επιτροπής προσβάλλει βάναυσα το σύνολο των 220.000 πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά εμπαίζονται και περιφρονούνται , κατά τρόπο ανεπίτρεπτο και λίαν αντιδημοκρατικό.
Είναι γνωστό ότι οι μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών μας δόθηκαν με το Νόμο 860/1979 ως δημογραφικό κίνητρο… τότε που υπερτερούσαν οι γεννήσεις των θανάτων… και αφαιρέθηκαν το 2011, ως να έπαψε τότε να υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, τότε που οι θάνατοι άρχισαν να ξεπερνούν τις γεννήσεις! Και να σημειώσουμε χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία των Σχολών, όπως ομολογούσαν και οι ίδιοι οι Πρυτάνεις, ειδικά για τους Πολυτέκνους.
Το περίεργο είναι ότι ενώ το 2011 κατήργησαν τις μετεγγραφές των πολυτέκνων με το αιτιολογικό ότι αυτές προκαλούν συνωστισμό στις Σχολές(τότε που ο αριθμός των ήταν μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών), ο αριθμός των μετεγγραφομένων συνεχώς από τότε αυξάνεται!
Ενώ ο κ. Υπουργός πριν λίγο καιρό σε ερώτηση Βουλευτών είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των Πολυτέκνων, είχε υποσχεθεί συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα πριν προχωρήσει σε νέα ρύθμιση… δεν έγινε απολύτως τίποτα και με τη νέα διάταξη του άρθρου 17 είμαστε πάλι εκτός!
Εχθές 15/2/2018 στη Βουλή ο κ. Υπουργός στην ομιλία του προανήγγειλε και νέα ρύθμιση από τον προσεχή Σεπτέμβριο, χωρίς να αναφέρει πάλι τίποτα για τα παιδιά μας, τα οποία ως γνωστό είτε είναι τέσσερα (4) ή δεκατέσσερα (14) στην οικογένεια έχουν μόλις 2 μόνο κοινωνικά μόρια.
Κάποιοι μας αναφέρουν στις συνομιλίες μας, ναι δίκιο έχετε, αλλά υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ του 2015. Απαντούμε... Το ΣτΕ με την απόφασή του μίλησε:
1. για ποσοστό 10% στις μετεγγραφές… το οποίο έγινε 15% + ελεύθερες + κατ’ εξαίρεση ..
2. Είπε για καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια που πρέπει να τηρούνται στις μετεγγραφές … είπε αυτό να ισχύει μόνο για τους πολυτέκνους ή για όλους τους μετεγγραφομένους; Τηρούνται αυτά στην κατηγορία της Μουσουλμανικής μειονότητας ή μήπως των κρατούμενων ή των κατ΄ εξαίρεση που εκεί ουδείς γνωρίζει τι γίνεται; Όχι λοιπόν να χρησιμοποιούμε την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν …
Είναι γνωστό επίσης ότι στο Μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου αιτείται μετεγγραφή ο πολύτεκνος φοιτητής αναφέροντας την ιδιότητά του κατά δήλωσή του, χωρίς κανένα έλεγχο εάν είναι πράγματι πολύτεκνος ή όχι! … ο έλεγχος γίνεται μετά στις Σχολές.
Ζητήσαμε αριθμό μετεγγραφομένων φοιτητών από Υπουργείο και Σχολές … Άλλο αριθμό μας δίνει το Υπουργείο, άλλο οι Σχολές, γιατί οι Σχολές είναι αυτές που ελέγχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το θέμα είναι έτσι χάνονται θέσεις από πραγματικούς δικαιούχους πολύτεκνους, αφού οι θέσεις δεν συμπληρώνονται… θα πρέπει ο έλεγχος να γίνεται στην αρχή, είναι εύκολος και γρήγορος τρόπος, όπως γίνεται με τις μεταθέσεις των πολυτέκνων Εκπαιδευτικών … και που εφαρμόζει η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, χρησιμοποιώντας τον αριθμό Μητρώου της ΑΣΠΕ.
Για το λόγο αυτό, η ΑΣΠΕ προτείνει να επανέλθει το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής και στους ελάχιστους πλέον πολύτεκνους φοιτητές μας, μαζί με τις άλλες κατηγορίες που τυγχάνουν ελεύθερης μετεγγραφής για λόγους δικαιοσύνης και υλοποιήσεως της Συνταγματικής επιταγής του άρθρου 21 του Συντάγματος και καθώς επίσης η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως και πολλαπλασίως τις οικογένειές μας.
Και συγκεκριμένα ζητάμε:
Επί του άρθρου 17 να προστεθεί στο τέλος της παρ. 3, ξεχωριστή παράγραφος, με την ακόλουθη διατύπωση:
4. Στην παρ. 8 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, προστίθεται περίπτωση στ’ ως εξής:
«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, ενώ καταργείται η παρ. 7 περ. ε του ιδίου άρθρου».
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ
Σχετικά: