ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Δικηγόρου
Αντιπρόεδρου Α.Σ.Π.Ε.
Στη Μητέρα είναι αφιερωμένη η δεύτερη Κυριακή του Μάη. Μια γιορτή παγκόσμιας αντινοβολίας.
Άνοιξη, ήλιος και πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, πανηγυρίζουν μαζί της.
Η μορφή της αποτελεί πηγή ζωής και εσωτερικής ευδαιμονίας για όλους τους ανθρώπους.
Μια μέρα ανοιξιάτικη, αφιερωμένη σ’ εκείνη που ανάμεσα στους ανθρώπους προεξάρχει ως δημιούργημα από τα εκλεκτότερα της Ιστορίας.
Αφιερωμένη σε κείνη που προηγείται στην τελετουργία της δημιουργίας νέων ψυχών, στην τεκνογονούσα και τεκνοτροφούσα . Στο πρόσωπό της ατενίζουμε τη συνέχεια της ανθρώπινης ζωής, που τροφοδοτεί διαρκώς τον κοινωνικό οργανισμό με νέο αίμα. Είναι εκείνη που σμιλεύει τις ψυχές των παιδιών σε πνευματικά καλλιτεχνήματα.
Ο ύμνος ευγνωμοσύνης κι’ αγάπης ανήκει κατά κύριο λόγο σε εκείνη που νοηματίζει τη ζωή μας, που στο πρόσωπό της συναντάμε την πηγή όλων των λεπτών και ευγενικών αισθημάτων, την πιο ζεστή αγκαλιά του κόσμου, που θερμαίνει και την πιο παγωμένη από τα δεινά καρδιά του βίου. Σ’ εκείνη, που μένει όρθια, όταν όλα τα άλλα στηρίγματα χάνονται γύρω μας, και που η στέρησή της , συγκλονίζει τον ψυχικό μας κόσμο και προκαλεί άπειρη θλίψη.
Εμείς θα αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στην πολύτεκνη Μητέρα , που με την καλλιτεκνία της αποτελεί εγγύηση για την επιβίωση του έθνους γι’ αυτό και ότι ωραιότερο και υψηλότερο μπορεί να λεχθεί, δεν μπορεί παρά να αφορά εκείνη.
Η πολύτεκνη Μητέρα μέσα στην εποχή της κατάπτωσης και της παρακμής των αξιών, μέσα στη φρίκη της αθλιότητας που μας κυκλώνει, υψώνεται στη μεγαλοσύνη της , ακαταμάχητη στη δοκιμασία, μάρτυρας, πίστεως, ελπίδας, κι’ αγώνα.
Τρυφερή μητέρα πολλών παιδιών, άρωμα της κοινωνίας μας, διάψευση της λατρείας των ειδώλων της άνεσης και του μοντερνισμού νικήτρια του κομφορμισμού και του υπολογισμού, έμπρακτος κήρυκας του Ελληνικού πνεύματος που κατανικά την ύλη και υπερισχύει των φυσικών δυσκολιών.
Η Μητέρα αυτή μέσα στο σύγχρονο ρεύμα του συμβιβασμού και των παρεκκλίσεων είναι δημιουργός ηρωικής ζωής, καθήκοντος και τιμής. Είναι άλλωστε πράξη ηρωισμού η απόκτηση πολλών παιδιών σήμερα. Τα πολλά παιδιά, απαιτούν κόπους, εκδαπάνηση χρόνου ,σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, μεγέθη που δεν δέχονται να θυσιάσουν οι περισσότερες γυναίκες στην εποχή μας, εποχή υλοφροσύνης και συμβατικότητας. Το πνεύμα θυσίας και διακονίας, που καταξιώνει και ομορφαίνει τη ζωή της γυναίκας είναι ξένο από τις περισσότερες. Η πλειονότητα όχι μόνο αποφεύγει να αποκτήσει παιδιά, αλλά και ειρωνεύεται εκείνες που αποκτούν πολλά παιδιά.
Η Μητέρα σήμερα, παράλληλα με τον αγώνα της να διαθρέψει τα παιδιά της έχει να αντιμετωπίσει τους σαρκασμούς και τις ειρωνείες.
Σήμερα που δοκιμάζεται η αντοχή μας και κρίνεται η επιβίωση του Έθνους μας στη γη των πατέρων μας, η πλειονότητα των γυναικών είναι έτοιμες όχι μόνο να μη φέρουν τη ζωή στον κόσμο αλλά και να τη σκοτώσουν, όταν άθελά τους εμφανιστεί.
Η αντίθετη στους θείους και πανανθρώπινους νόμους τερατώδης εξάπλωση των αμβλώσεων, συνεισφέρει αποτελεσματικά στην υπογεννητικότητα και αποτελεί για τον Ελληνισμό τη σύγχρονη κερκόπορτα.
Η φυγοτεκνία- ολιγοτεκνία αποτελούν την κυριότερη απειλή που δέχεται η πατρίδα μας , γιατί χωρίς επαρκή νεανικό πληθυσμό είναι αδύνατη η ανάπτυξη και η ασφάλειά της. Όσο κι αν φροντίζουμε για εξοπλισμούς ματαιοπονούμε.
Ο Θουκυδίδης, ρεαλιστής πάντα , είχε πει: «Άνδρες πόλις, ού τείχη και νήες ανδρών κεναί» ήτοι, οι άνδρες είναι που σώζουν την πόλη και όχι τα τείχη και τα πλοία, που είναι άδεια από άνδρες.
Το δημογραφικό είναι μέγιστο εθνικό πρόβλημα, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.
Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα.
Για να μη γίνουμε λαός του παρελθόντος πρέπει να υπάρξει Εθνική πολιτική γεννήσεων, που να πείθει τους νέους, ότι είναι πρωτίστως προς το συμφέρον τους η δημιουργία οικογένειας και μάλιστα πολυμελούς.
Οι πολιτικοί μας ας σταματήσουν τους κενούς ,ανέξοδους και άκαρπους λόγους την ημέρα που γιορτάζει η Μητέρα. Πρέπει να λάβουν γενναία μέτρα ανατροπής του σημερινού σκηνικού .
Σήμερα που γιορτάζουμε και τιμάμε την Μητέρα καλούμαστε να θυμηθούμε ότι αυτό είναι το μέγα χρέος προς την πατρίδα και το έθνος, είναι απαίτηση των καιρών, επιταγή της ιστορίας.