Ενημέρωση
- 04 Αυγούστου 2011 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5805
Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις Μετεγγραφές Πολυτέκνων(όσο αφορά για περιφέρειες)... ΕΔΩ1, ΕΔΩ2, ΕΔΩ3
-----------
Στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι...
enet.gr, Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των περιορισμών στις μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Προσφυγή κατέθεσε οικογένεια πολυτέκνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που θέτουν οικονομικό περιορισμό στις μετεγγραφές φοιτητών, μελών πολύτεκνων οικογενειών, στα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, όσοι υποψήφιοι δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις, είτε στην περιφέρεια όπου διαμένει η οικογένειά τους, είτε σ΄εκείνη όπου σπουδάζει ο/η αδελφός/ή τους, όχι όμως για τις σχολές και τα τμήματα, που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής και στον νομό Θεσσαλονίκης. Για τις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Στην προσφυγή χαρακτηρίζεται αυθαίρετη και αντισυνταγματική η θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και σημειώνεται ότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.
"Η ειδική φροντίδα προς τις πολύτεκνες οικογένειες δεν μπορεί να εξαρτηθεί από κριτήρια εισοδήματος, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος δημόσιου συμφέροντος, ικανός να δικαιολογήσει την κάμψη της προστασίας των πολυτέκνων", αναφέρεται.
Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες…
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 3 Αυγούστου 2011
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ:ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΒΙΝΤΕΟ: http://www.youtube.com/watch?v=YQIDpq8WBlE
Σκληρή μάχη έδωσε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής ο κ. Σπύρος Γαληνός για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολυτέκνων του Αιγαίου να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα πανεπιστήμια με τους πολύτεκνους της Αθήνας.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός, ότι τα τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών μπορούν να κάνουν χρήση μόνο μιας περιφέρειας ως ειδική κατηγορία, κατά την κατάθεση του μηχανογραφικού, αυτή του τόπου κατοικίας τους. Αυτό αποτελεί σχεδιαστική αστοχία γιατί περιορίζει την επιλογή των παιδιών στις ειδικεύσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έτσι παιδιά πολυτέκνων ή τριτέκνων από τα νησιά του Αιγαίου που ενδιαφέρονται για Νομικές Σχολές, για Φιλοσοφικές Σχολές, για την Ιατρική, για το Πολυτεχνείο, και για κάθε σχολή που δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εφόσον συμπεριλάβουν αυτές τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο, κρίνονται με το σύνολο των υποψηφίων, και όχι ως ειδική κατηγορία, χάνοντας έτσι το δικαίωμα που έχουν λόγω της πολυτεκνικής τους ιδιότητας.
Το υπουργείο στην πράξη καταργεί την προνομία των πολυτέκνων και των τριτέκνων για τους κατοίκους των νησιών μας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί στεγανά και εισάγει μία τεράστια αδικία: ο πολύτεκνος κάτοικος των Αθηνών καταλαμβάνει αυτός την θέση π.χ. στην Ιατρική Αθηνών - δηλώνοντάς την ως ειδική κατηγορία - παρότι έχει χαμηλότερους βαθμούς από τον αντίστοιχο πολύτεκνο της Λέσβου.
Μα έτσι η ίδια η νησιωτικότητα, που αποτελεί επιταγή του συντάγματος μας, από προνομία μετατρέπεται σε τιμωρία. Και αυτό βέβαια είναι κατάφορα αντισυνταγματικό.
Η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου αντί να ενσκήψει πάνω από το αίτημα, να το κατανοήσει και να το επιλύσει επιδόθηκε σε ακατάσχετη στρεψοδικία και ρητορικά πυροτεχνήματα. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι το αίτημα του κ. Γαληνού δεν έχει κομματικό χαρακτήρα καθώς με άλλες όμοιες ερωτήσεις έχει τεθεί από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών Αιγαίου, και της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.
Ο κ. Γαληνός μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε ότι: « η κ. Διαμαντοπούλου δημιούργησε πολύτεκνους δύο ταχυτήτων. Τους «καλούς» πολύτεκνους των Αθηνών (της εκλογικής της περιφέρειας) που δικαιούνται να ασκήσουν τα προνόμια τους σε όλες τις ειδικότητες και στους «κακούς» πολύτεκνους του Αιγαίου που έχουν δικαίωμα για λίγες ειδικότητες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και όποιος πολύτεκνος του Αιγαίου διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια, όπου πιστεύει ότι θα δικαιωθεί, θα με έχει αρωγό » .
Πρακτικά
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ2/8/2011
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Κυρία Υπουργέ, τολμώ να πω ότι αποτελεί σοβαρή σχεδιαστική αστοχία εκ μέρους του Υπουργείου σας το γεγονός ότι τα τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών μπορούν να κάνουν χρήση μόνο μιας περιφέρειας ως ειδική κατηγορία κατά την κατάθεση του μηχανογραφικού και αυτή είναι υποχρεωτικά η περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους. Αυτό αποτελεί σχεδιαστική αστοχία γιατί όσον αφορά την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, περιορίζει την επιλογή των παιδιών στις ειδικεύσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποκλείοντάς έτσι τα παιδιά που ακολούθησαν τη θετική κατεύθυνση από το να επωφεληθούν του μέτρου. Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι νησιωτική και ένα παιδί πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, εάν φοιτήσει σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται σε άλλο νησί από τον τόπο κατοικίας του, έχει κόστος φοίτησης αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από το να φοιτούσε στην Αθήνα. Κύρια Υπουργέ, είναι κρίμα σε μια τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία να επιβαρύνουμε τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους με το βάρος μιας καταφανούς σχεδιαστικής αστοχίας, που γι’ αυτούς αποτελεί αναίτια αδικία. Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στα παιδιά πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών που έχουν μόνιμη κατοικία σε νησί, να επιλέγουν στο μηχανογραφικό τους ως ειδική κατηγορία περιφέρεια ανεξάρτητη από τη μόνιμη κατοικία τους. Γι’ αυτό και σας έθεσα το ερώτημα που αποτελεί παράλληλα ερώτημα όλων των νησιωτών Βουλευτών ανεξάρτητα από κόμματα: Τι θα πράξετε ώστε να μπορούν τα παιδιά των πολυτέκνων και των τριτέκνων οικογενειών να δηλώνουν ως ειδική κατηγορία περιφέρεια διαφορετική από τον τόπο κατοικίας τους;
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα με την αφορμή της ερώτησης του κ. Γαληνού –και να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό- να διευκρινίσω κάτι που γίνεται φέτος για πρώτη φορά και υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις. Το ερώτημα είναι: Υπάρχει μια πρόνοια από την πολιτεία ειδική για τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που περνούν στο πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει. Υπάρχει δηλαδή μια κατ’ εξαίρεση δυνατότητα των παιδιών αυτών των οικογενειών να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει ένα παιδί σε αυτά τα ειδικά προνόμια, στις ειδικές κατηγορίες; Πρώτον η οικογένεια να έχει εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ και για κάθε παιδί πάνω από το δεύτερο συν 10.000 ευρώ. Δηλαδή μια τρίτεκνη οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα 70.000 ευρώ και πάνω ή μια πολύτεκνη 80.000 ευρώ και πάνω. Άρα καταλαβαίνετε ότι σχεδόν η πλειοψηφία των πολυτέκνων και των τριτέκνων συμμετέχουν σ’ αυτή τη δυνατότητα. Τι είναι αυτή η δυνατότητα; Γιατί αποφασίζουμε να υπάρχει ειδική κατηγορία; Αποφασίζουμε, για να μπορούν τα παιδιά αυτά να μένουν στο σπίτι τους. Δηλαδή, να μην χρειάζεται η τρίτεκνη ή η πολύτεκνη οικογένεια να έχει το ένα παιδί στη μία πόλη και το άλλο παιδί στην άλλη πόλη. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που στη συγκεκριμένη πόλη δεν υπάρχει πανεπιστήμιο; Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου και αν περάσει το παιδί, θα είναι εκτός σπιτιού. Δηλαδή, είτε περάσει στη Θράκη είτε περάσει στη Θεσσαλονίκη είτε περάσει στην Αθήνα, θα είναι εκτός σπιτιού. Άρα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω το γιατί. Βεβαίως, στο παρελθόν υπήρχε όλη αυτή η δυνατότητα. Μπορούσε ένα παιδί να επιλέξει την περιφέρεια της Αθήνας, είτε έμενε στο Αιγαίο είτε έμενε στη Λαμία είτε έμενε στην Τρίπολη. Μα, αυτό δεν εξυπηρετεί το σκοπό του να είναι το παιδί στην οικογένειά του. Τώρα, τι γίνεται σε περίπτωση που έχει αδελφό ή αδελφή σε άλλο πανεπιστήμιο; Σε αυτήν την περίπτωση, έχει τη δυνατότητα να δηλώσει την περιφέρεια στην οποία είναι ο αδελφός ή η αδελφή. Άρα, εάν φύγει έτσι και αλλιώς από το σπίτι του, τότε δεν έχει νόημα να πούμε ότι έχει ένα ειδικό προνόμιο. Γιατί θα νοικιάσει σπίτι, άρα δεν έχει σημασία αν θα το νοικιάσει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, εάν έχει αδελφό ή αδελφή, του δίνουμε τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεσιν και πολλές φορές με λιγότερες μονάδες να πάει στην περιοχή που είναι ο αδελφός του ή η αδελφή του. Άρα, σαφώς και υπάρχει προνόμιο, αλλά υπάρχει και μία λογική δικαιοσύνης και μία λογική διαγωνισμού των παιδιών που είναι στις ειδικές κατηγορίες με βάση τα μόριά τους.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, κυρία Υπουργέ, οι πολύτεκνοι των περιφερειών του Αιγαίου αδικούνται και αδικούνται κατάφωρα. Αυτό που τους συμβαίνει κατά την άποψή μου δεν είναι ηθικό, δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ούτε καν νόμιμο. Πουθενά στη διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 59 του ν. 3966/2011, πουθενά στην Εισηγητική Έκθεση του νόμου δεν αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα στις ειδικές κατηγορίες, οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της προνομίας μόνο για τις σχολές της περιφέρειάς τους και όχι των άλλων περιφερειών. Συνεπώς, αυτό που αναγράφεται στις εκδοθείσες οδηγίες είναι πέραν του νόμου, είναι ετσιθελικό, είναι αυθαίρετο και είναι εντελώς παράνομο. Ξέρετε τι επιτύχατε με αυτό; Πολύτεκνοι από τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο που ενδιαφέρονται για Νομικές Σχολές, για Φιλοσοφικές Σχολές, για την Ιατρική και για το Πολυτεχνείο, για κάθε σχολή που δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ουσιαστικά να μην μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τους ότι είναι στην ειδική κατηγορία. Καταργήσατε στην πράξη...
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): ....(Δεν ακούστηκε)
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Διότι στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όταν δεν υπάρχουν οι σχολές που επιθυμούν να πάνε τα παιδιά αυτά, είναι δώρον-άδωρον να υπάρχει η προνομία.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Αφού δεν υπάρχει στην περιφέρειά τους πού να πάνε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Σε μία άλλη περιφέρεια.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Γιατί;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Διότι είναι μία κατηγορία οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι. Πρέπει να υπολογίζεται η βαθμολογία τους γενικά για όλη την Επικράτεια.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): ...(Δεν ακούστηκε)
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Μα, την ίδια ανάγκη, κυρία Υπουργέ, έχουν όλα τα παιδιά. Είτε είναι σε πολύτεκνη οικογένεια είτε είναι σε δίτεκνη είτε είναι ένα παιδί στην οικογένεια, όλα θέλουν να μένουν στο σπίτι τους. Εδώ δεν μιλάμε για να μένουν στο σπίτι τους. Εδώ μιλάμε ότι δίδεται η δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά, έστω και αν δεν έχουν πιάσει τη βαθμολογία, τη μοριοδότηση που απαιτείται για να μπουν σε μία σχολή, δίδεται ένας αριθμός επιπλέον, προκειμένου να εισαχθούν αυτά τα παιδιά στη σχολή που έχουν επιλέξει. Αυτό το δικαίωμα τα παιδιά της περιφέρειάς μου, της νησιωτικής περιφέρειας -επαναλαμβάνω- δεν το έχουν.Και αυτό που δεν έχετε λάβει υπ' όψιν είναι ότι ένα παιδί που κατοικεί επί παραδείγματι στη Λήμνο, για να πάει να φοιτήσει σε μία σχολή η οποία είναι στη Σάμο, πρέπει να διασχίσει το μισό Αιγαίο και να υποστεί τεράστια έξοδα για να πάει εκεί. Δεν είναι καμία προνομία γι’ αυτό το παιδί να επιλέξει την περιφέρεια του τόπου κατοικίας του. Είναι πολύ προτιμότερο και για την οικογένειά του, πιο κοντά θα βρίσκεται να είναι στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα από το να βρίσκεται στη Σάμο ή στη Χίο ή ακόμα και στη Λέσβο. Στην πράξη καταργείται η προνομία που δίδεται στους πολυτέκνους και στην ουσία, αντί να υπάρχει προνομία, υπάρχει τιμωρία αυτής της οικογένειας. Αυτό σας το έθεσα, σας το είπα και προφορικά, ίσως δεν σας το έδωσα τότε να το καταλάβετε, αλλά το έστειλα και εγγράφως με την κατάθεση της ερώτησής μου στο Υπουργείο σας, εξηγώντας τους λόγους που θα έπρεπε να διορθωθεί αυτή η αδικία. Και σημειωτέον, για να επιχειρηματολογήσω περισσότερο και να ισχυροποιήσω το επιχείρημα, είναι ότι αυτή δεν είναι μία ερώτηση που καταθέτει ένας Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, αν και εγώ δεν διακατέχομαι από κανένα αντιπολιτευτικό μένος, αλλά είναι μία ερώτηση που έχουν καταθέσει και οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης. Είναι ένα παναιγαιακό, θα έλεγα, αίτημα, διότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και της αδικίας που υφίστανται αυτά τα παιδιά. Αυτό, λοιπόν, το οποίο σας ζητώ -και πιστεύω ότι μπορείτε να δώσετε μία λύση σήμερα- είναι να δώσετε τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να επιλέγουν μία περιφέρεια ανεξάρτητα από την περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους. Αυτό που πρέπει -επαναλαμβάνω- να αντιληφθεί το Υπουργείο είναι ότι μεταξύ των νησιών οι συγκοινωνίες που επικρατούν είναι τέτοιες που καμία διευκόλυνση δεν υπάρχει γι’ αυτά τα παιδιά, όταν πηγαίνουν σε ένα γειτονικό –υποτίθεται- νησί από τον τόπο κατοικίας τους, διότι και η ταλαιπωρία και τα έξοδα είναι υπέρογκα. Αλλά κυρίως είναι η αδικία που υφίστανται αυτά τα παιδιά.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Σε δύο σημεία θα απαντήσω. Το πρώτο, κύριε συνάδελφε, είναι ότι εσείς είστε Βουλευτής Αιγαίου. Αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι στη Σάμο δεν μπορούν να πάνε παιδιά να σπουδάσουν. Διότι, αν δεν μπορούν τα παιδιά από τη Λέσβο, βεβαίως δεν μπορούν και τα παιδιά από τα Γρεβενά, που βλέπω τον κύριο συνάδελφο από τα Γρεβενά, βεβαίως δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά από την Κέρκυρα. Άρα, τα πανεπιστήμια που έχουμε στα νησιά λογικά δεν πρέπει να υποδέχονται παιδιά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Μην λέτε αυτά τα πράγματα!
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Μα, αυτό λέτε. Και να σας πω γιατί το λέτε αυτό; Γιατί με το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα -και δεν ξέρω αν είναι Βουλευτής της Σάμου εδώ- είχαμε να μπαίνουν εκατόν πενήντα στο Μαθηματικό της Σάμου και να φεύγουν με μετεγγραφή το 75%. Δηλαδή να έχουμε μία μετακίνηση παιδιών στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία πια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, και να αδειάζουν τελείως τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Αυτό δεν μπορούσε να συνεχίσει.Το δεύτερο σημείο. Μου είπατε επί λέξει ότι τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών πρέπει να έχουν μία προνομία, ώστε να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο ανεξάρτητα από τις μονάδες που πιάνουν. Διαφωνούμε απολύτως επί της αρχής. Το παιδί της μονογονεϊκής οικογένειας, το παιδί της πολυτεκνικής οικογένειας διαβάζουν και χάνουν τα πιο όμορφα εφηβικά τους χρόνια για να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις. Έχει, λοιπόν, σημασία να υπάρχει αξιοκρατία και να υπάρχει συνέπεια της πολιτείας στο πώς πάει το κάθε παιδί. Δηλαδή, δεν μπορεί ένα παιδί από την Καστοριά, που είναι από μονογονεϊκή οικογένεια και είναι άνεργη η μητέρα του, να έχει, κύριε συνάδελφε, να πάει υποχρεωτικά στη Σάμο την οποία αναφέρατε πριν και ένα παιδί από τη Λέσβο που είναι τετραμελούς οικογένειας να πάει στην Αθήνα όπως πήγαινε μέχρι τώρα. Η λογικά ποια είναι, λοιπόν, για να την επαναλάβω; Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών τη δυνατότητα να είναι κοντά στο σπίτι τους ή όπου υπάρχουν δύο ή τρία αδέλφια να είναι μαζί. Για να γίνει λοιπόν αυτό, δίνουν στις ειδικές κατηγορίες, όπου μπορούν με λιγότερα μόρια, αλλά διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους, να πάνε στην περιφέρεια που είναι πιθανόν ο αδελφός τους. Αλλά τι νόημα έχει, όταν μία τετραμελής οικογένεια είναι στη Λέσβο, να πάει στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα; Και στις δύο περιπτώσεις θα έχει τα έξοδα του σπιτιού. Εσείς μου λέτε να μην πάει στη Θράκη, να μην πάει στην Πάτρα, αλλά να πάει στην Αθήνα. Αυτό γινόταν μέχρι τώρα. Γι’ αυτό και τα πανεπιστήμια της Αθήνας, κύριε συνάδελφε...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτό που είπα είναι ότι δεν υπάρχουν όλες οι σχολές στην περιφέρεια που κατοικούν...
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ακριβώς. Συμφωνώ. Άρα, να πάει πού;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Αυτό, όμως, κύριε συνάδελφε, δεν αφορά την τετράτεκνη οικογένεια, την οποία βοηθούμε να είναι τα παιδιά της μαζί. Είναι ένα προνόμιο του να περνάνε στο πανεπιστήμιο σε όποια σχολή θέλουν τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών. Δεν συμφωνούμε επ’ αυτής της αρχής. Η αρχή είναι διαφορετική, ότι πρέπει να διευκολύνουμε τις οικογένειες αυτές, με βάση όμως τα κριτήρια της αξιοκρατίας και των επιδόσεων των παιδιών, γιατί όλα τα παιδιά είναι ίσα απέναντι στις εξετάσεις, να πάνε κοντά στο σπίτι τους ή στο σπίτι των αδελφών τους.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, ακριβώς επειδή αναφερθήκατε στην μοριοδότηση με αυτόν τον τρόπο που εφαρμόζεται φέτος, υπάρχει η περίπτωση ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας, των Αθηνών, να περάσει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών επί παραδείγματι, ενώ έχει συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από ένα παιδί που ζει στη Μυτιλήνη. Η σύγκριση δεν είναι πανελλαδικά, είναι απλώς για τα παιδιά της περιφέρειας. Άρα, λοιπόν, το παιδί της πολύτεκνης οικογένειας που κατοικεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε κάποια άλλη περιοχή που έχει τη σχολή που θέλει και το παιδί της Μυτιλήνης, μπορεί να μπει σε αυτή τη σχολή, γιατί αποκλείεται ο μαθητής του βορείου Αιγαίου από αυτήν τη σχολή, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να πάει από τη μία περιφέρεια στην άλλη;Αυτό ακριβώς σας ζητάμε για τη δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση αυτών των παιδιών.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Επειδή πραγματικά είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς Βουλευτές, γι’ αυτό είπα «με αφορμή την ερώτηση του κ. Γαληνού», έχετε δίκιο ότι ένα παιδί από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι όλες οι σχολές, πολύτεκνης οικογένειας έχει τη δυνατότητα, με βάση την ειδική κατηγορία να πάει ή στην ιατρική ή σε άλλη σχολή με λιγότερες μονάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπηρετεί τη βασική αρχή ότι θα μείνει στην οικογένειά του. Δηλαδή η οικογένεια δεν θα χρειαστεί να κάνει και άλλο σπίτι. Όμως, το παιδί που είναι σε περιοχή εκτός Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, έτσι και αλλιώς θα έχει άλλο σπίτι. Αυτό, λοιπόν, που λέτε είναι πως δεν είναι το θέμα να εξυπηρετήσουμε την πολύτεκνη οικογένεια ώστε να έχει τα παιδιά μαζί ή δύο-δύο τα αδέρφια, αλλά να δώσουμε ειδικό προνόμιο να περνάνε στο πανεπιστήμιο. Δεν γίνεται αυτό, κύριε συνάδελφε. Νομίζω ότι η αρχή είναι τελείως διαφορετική.
===========
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ -
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σπάρτη, 05 Αυγούστου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην
Στην Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Λακωνίας, κ. Γρηγόρη Αποστολάκου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων και ειδικότερα όσοι εντάσσονται στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων ή τέκνων αυτών, απάντησε η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Α. Διαμαντοπούλου.
Στην Απάντηση επιβεβαιώνονται οι προγενέστερες καταγγελίες του κ. Αποστολάκου πως χωρίς καμία προηγούμενη σχετική νομοθετική ρύθμιση και αντίστοιχη πληροφόρηση, όσοι υποψήφιοι δεν εισάγονται στο Τμήμα που έχουν δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις τους, κρίνονται για τις υπόλοιπες θέσεις ως ειδική κατηγορία πολυτέκνων με τον περιορισμό όμως της αποκλειστικής επιλογής Σχολών και Τμημάτων με έδρα τη διοικητική Περιφέρεια όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία των ιδίων ή των γονέων τους. Δηλαδή ένας υποψήφιος από πολύτεκνη οικογένεια της Λακωνίας που επιθυμεί να κάνει χρήση της ειδικής κατηγορίας, δεν μπορεί να δηλώσει Τμήματα πέραν του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ασχέτως αν το τελευταίο δεν διαθέτει Τμήματα που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο (π.χ. Νομική, Ιατρική κ.α.).
Κατόπιν αυτών, ο Βουλευτής κ. Γρηγόρης Αποστολάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει στην απόφασή της να αφαιρέσει ένα νόμιμο δικαίωμα που βασίζονταν στην ανάγκη στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας. Όπως επίσης, να περιορίσει δραστικά τις επιλογές των πολύτεκνων υποψηφίων. Στην αδικαιολόγητη και ανάλγητη αυτή στάση της κυβέρνησης έναντι της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των πολυτέκνων, αντιτάσσουμε την κάθετη διαφωνία μας και τη διαβεβαίωση πως θα ενεργήσουμε παντοιοτρόπως με σκοπό την αναθεώρησή της. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεργασθούμε στενά με τους συλλογικούς φορείς των πολυτέκνων προκειμένου να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν περί δικαίου αίσθημα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.»
Γραφ
Γραφείο Τύπου