Επιστολή στον Πρωθυπουργό

 

Φορολογικό

Αρθρογράφος: Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Αξιότιμο

Κύριο Κων/νο Καραμανλή

Πρωθυπουργό

 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

είμαστε εκπαιδευτικοί εγώ και η σύζυγος μου με 7 παιδιά που πιστέψαμε στη νέα Κυβέρνηση,  αλλά δυστυχώς αυτή συνεχώς μας πληγώνει…

Πριν μερικά χρόνια πήγαινα στην Εφορεία,  στο Υπουργείο Οικονομικών  και διαμαρτυρόμουν γιατί είχα μεγάλες επιστροφές φόρου άνω των 500000 δρχ. τότε και αργούσαν να μου τα επιστρέψουν …γιατί έπρεπε να γίνει και 2ος έλεγχος. Μετά από λίγο το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το νόμο, έφερε τον  σημερινό άθλιο φορολογικό νόμο που θεωρεί τεκμήριο για περεταίρω φορολόγηση το 4ο παιδί… και έτσι άρχισα σιγά- σιγά να πληρώνω φόρο (αντί επιστροφής) χωρίς να αλλάζουν τα εισοδήματα μου … αντιθέτως ο αριθμός των παιδιών μου αύξαινε!

Ήλθε η νέα Κυβέρνηση πριν 3 χρόνια… και δυστυχώς  ο Υπουργός Οικονομικών έμεινε στο δρόμο που χάραξε… ο κ. Χριστοδουλάκης!, για να είμαστε όμως  ειλικρινείς έδωσε σε όλα τα κλιμάκια ένα πρόσθετο αφορολόγητο1000 Ευρώ καταργώντας όμως συγχρόνως πλήθος εκπτώσεων δαπανών με αποδείξεις (αυτή η κατάργηση εμάς τους πολύτεκνους πλήττει…).

Αποτέλεσμα το:

2000 πήρα πίσω   687.378 δρχ,

2001 πήρα πίσω  290.160 δρχ ,

2002 πλήρωσα συνολικά 1.283549 δρχ,

2003 πλήρωσα     »            3250Ευρώ,

2004 πλήρωσα    »              3600Ευρώ,

2005 πλήρωσα    »              4021Ευρώ,

2οο6 πλήρωσα   »            5.245 Ευρώ(συνημμένο εκκαθαριστικό εφορείας 1)

2007    υπολογίζω  να πληρώσω συνολικά 6.252Ευρώ  και ας έχω 7 παιδιά!!!

          Σημείωση: αν  είχα 10 παιδιά( με τα ίδια εισοδήματα) θα πλήρωνα φόρο 5052 Ευρώ! (συν.2)

Αυτό κ. Πρόεδρε, είναι το φορολογικό μας σύστημα…  Αν κάποιος δε  υπολογίσει και τους  έμμεσους φόρους που πληρώνει με το ΦΠΑ(με την αγορά των πολλών προϊόντων, λόγω της μεγάλης του οικογένειας) μπορεί να καταλάβει εύκολα, πόσο  ο πολύτεκνος  γδέρνεται  από την Εφορεία…

            Και πώς να μην πληρώνω τόσα, αφού κάθε εισόδημα (του ειλικρινούς φορολογούμενου) πάνω από τα 23.000 ευρώ πάει στο συντελεστή φορολόγησης 40%! Με βλέπουν γνωστοί συνάδελφοι και με δουλεύουν …τυχερέ, με τόσα παιδιά δεν θα πληρώνεις καθόλου φόρο.

Κύριε Πρόεδρε αν ζούσα σε μία άλλη χώρα της Κοινότητας δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω από τα πολλά επιδόματα των παιδιών που ισχύουν εκεί ….εδώ κάνουμε  2η     και 3η δουλειά για να πληρώνουμε την εφορεία!. 

Αυτό που μας πειράζει όμως κυρίως, είναι το ειρωνικό ύφος και ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα από την εξουσία…

Είμαι αυτός, που πριν 1 χρόνο  :

1) είχα θέσει το θέμα της αγοράς 2ου αυτοκινήτου (αφορολόγητου ) στην περίπτωση που μεγαλώνει ο αριθμός των μελών της πολύτεκνης οικογένειας και δεν επαρκεί ο αριθμός  θέσεων του παλαιού αυτοκινήτου…

2) διαμαρτυρόμουν για την μη πραγματοποίηση   μετεγγραφής  φοιτητού από μία επαρχιακή  πόλη σε άλλη επαρχιακή πόλη (για ΤΕΙ) για να βρίσκεται μαζί με άλλο αδελφό  φοιτητή της οικογένειας(11 παιδιά!) (συν3)

Και οι απαντήσεις που δεχόμασταν από τους αρμοδίους ήταν …μα δεν το προβλέπει ο νόμος,  δεν είναι δυνατόν να αλλάξει ο νόμος,  ας μην κάνατε τόσα παιδιά !!! Τώρα  τι άλλαξε; ας ελπίσουμε ότι κατάλαβαν το λάθος τους και ότι είναι πραγματικό το ενδιαφέρον τους και όχι τίποτα άλλο...

Ας ελπίσουμε,  ότι θα καταλάβουν σύντομα και στο φορολογικό το σφάλμα τους. Διαφορετικά  εγώ θα συνεχίσω λόγω συνειδήσεως να είμαι ειλικρινής φορολογούμενος, όπως είμαστε όλοι οι πολύτεκνοι… περιμένοντας μήπως μου έλθει ποτέ αυτό το Βραβείο του ειλικρινούς φορολογούμενου!

 

Ραφήνα 1 /6 /2007

 

 

Με τιμή

 

Χρυσόγελος Μανώλης

Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ

πρώην Γενικός Γραμματέας ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα