"Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις τρεις αρετές του Πλάτωνα - σοφία, θάρρος και μετριοπάθεια" δήλωσε ενώπιον Ελλήνων βουλευτών ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Τζ. Μπούζεκ, ο οποίος δέχθηκε την κριτική της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου για τη στάση της Ευρώπης έναντι της ελληνικής κρίσης. Τις παρατηρήσεις τους εξέφρασαν και η ΝΔ - για την "αδυναμία" των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων - το ΚΚΕ - για το ίδιο θέμα- και το ΛΑΟΣ για "έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης".

"Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες. Αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. και όχι μόνον την Ελλάδα. Αν θέλουμε να ανακάμψουμε, οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια επώδυνη θεραπευτική αγωγή" επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Τζ. Μπούζεκ, ενώπιον των μελών των Επιτροπών, Οικονομίας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Ο κος Μπούζεκ εξήρε την ελληνική Βουλή για την αποφασιστικότητα που επέδειξε υιοθετώντας ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας πως οι θυσίες για την αντιμετώπιση της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αναγκαίες.

Θα πρέπει "να ξεκλειδώσουμε το παραγωγικό δυναμικό σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, να δώσουμε έμφαση σε δίκτυα μεταφορών, στις νέες τεχνολογίες. Να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας ιδίως για τους νέους, να επενδύσουμε σε θέματα παιδείας, να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες μας". Παράλληλα ωστόσο, θα χρειαστεί
"να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, να μειώσουμε την άδειά μας, να εξοικονομήσουμε πόρους για την ασφάλισή μας. Η επίλυση του δημογραφικού, ίσως είναι η βέλτιστη λύση".

"Αυτήν την ώρα απαιτείται η επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων και ως πολιτικές ελίτ, δείξατε τον ηγετικό σας χαρακτήρα. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις τρεις αρετές του Πλάτωνα - σοφία, θάρρος και μετριοπάθεια. Την ευθύνη αυτή βεβαίως αναλαμβάνουν όλα τα Κοινοβούλια σε καιρούς δύσκολους. Δεν ανησυχώ, γιατί θεωρώ πως ένα έθνος που επινόησε τη φιλοσοφία ως έννοια, διαθέτει το θάρρος και τη δύναμη να αντιμετωπίσει και την παρούσα πρόκληση. Δεν είστε όμως μόνοι, αλλά μέλη μιας κοινότητας. Ελπίζω ότι ο δρόμος της ανάκαμψης, θα είναι βραχύς, σύντομος" κατέληξε ο κος Μπούζεκ.

Εκπροσωπώντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο πρόεδρός της, Ντίνος Βρεττός, αξίωσε την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν την επίδραση των εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης στην ευρωπαϊκή οικονομία - ενώ έψεξε και την στάση της Ε.Ε. στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας πως για την πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ ενάντια στην ανθρωπιστική νηοπομπή, "δεν είδαμε μια σοβαρή αντίδραση, μια καταδίκη, μια δήλωση ότι δεν μπορεί ο καθένας να σκοτώνει για να διατηρήσει το στάτους κβο στη χώρα του". Αντίστοιχες κρίσεις για το συμβάν, εξέφρασαν ο Χρήστος Παπουτσής (εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), ο Γ. Τούσσας (ΚΚΕ) και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) σημείωσε πως "δεν θα πρέπει πάντως, να θυματοποιείται η Τουρκία, που στο Κυπριακό είναι η ίδια ο θύτης".

Για τις αναφορές του κου Μπούζεκ στην οικονομική κρίση, η Β. Παπανδρέου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, παρατήρησε πως "η κοινή ρετσέτα της περικοπής των μισθών, των κοινωνικών δαπανών και των φόρων, οδηγεί σε φαύλο κύκλο και ύφεση" και πως ενώ στηρίχθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το τελευταίο αρνείται να δανείσει τις κυβερνήσεις. "Την ισχυρή ηγεσία στην οποία αναφερθήκατε, δεν την είδαμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο" παρατήρησε.

Αποκλεισμό των Κοινοβουλίων από τις συζητήσεις για την κρίση και την αντιμετώπιση της Ελλάδας διαπίστωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου, εκτιμώντας πως «αν τα Κοινοβούλια έπαιρναν θέση ως διαμορφωτές άποψης και όχι ως κυρωτές κυβερνητικών απόψεων, θα ήταν παρούσες στις εξελίξεις η αλληλεγγύη και η ηθική». Θέματα συνεργασίας της Ευρωβουλής με τα εθνικά Κοινοβούλια έθιξε η Ροδούλα Ζήση, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από πλευράς ΚΚΕ δε, ο Γ. Τούσσας παρατήρησε πως ακόμα και η Συνθήκη της Λισαβόνας που δίνει "συμβουλευτικό και μόνον ρόλο" στα εθνικά Κοινοβούλια, παραβιάζεται αυτήν την ώρα, προκειμένου να μπουν υπό επιτήρηση οι εθνικές οικονομίες και να εξασφαλιστούν οι αναδιαρθρώσεις.

"Εμείς εδώ στην Ελλάδα, δεν νοιώσαμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά την αλληλεγγύη των τραπεζών" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ), ενώ και ο Δ. Παπαδημούλης, εγκάλεσε την Ε.Ε., ότι αδράνησε στο να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία, αν και το έχει διακηρύξει από διετίας, ότι δανείζει την Ελλάδα με 2% επιτόκιο μεγαλύτερο από το ΔΝΤ και πως δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία στήριξης της Ελλάδας σε σχέση με τις υπέρογκες αμυντικές της δαπάνες.

"Η συζήτηση είναι φορτισμένη - κι αυτό είναι φανταστικό" απάντησε ο κος Μπούζεκ, ο οποίος συμφώνησε πως ο έλεγχος των ενδεχομένων κινδύνων, θα πρέπει να θωρακίζεται απέναντι στα όποια κερδοσκοπικά παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης και να υπάρξει στο μέλλον εστίαση σε θέματα εποπτείας των αγορών.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, υπογράμμισε πως "βοηθήσαμε τις τράπεζες για προστατεύσουμε τις αποταμιεύσεις των πολιτών και όχι για να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς αυτές", υπενθύμισε πως για την Ελλάδα "τρέχουν αυτή τη στιγμή δάνεια με επιτόκιο 3,5% και όχι 7% - κι αυτό είναι χειρονομία αλληλεγγύης" και υποστήριξε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας και η στρατηγική του 2020, είναι πολύ καλές πρωτοβουλίες, υπό την προϋπόθεση της συνεργασίας των κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσο για την ισραηλινή επίθεση κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής, ο κος Μπούζεκ υπενθύμισε ότι ο ίδιος προέβη σε δήλωση, σαφούς καταδίκης της.

Παρών στην συνεδρίαση, υπήρξε και ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Ν. Λαμπέρτ, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα υπέρβασης των ανισορροπιών ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών-μελών με πρωταγωνιστικό το ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων - ενώ εκτίμησε ότι η διεθνής κερδοσκοπία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί "με τη χρήση ενδίκων μέσων, ύστερα από σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες"

Πηγή: http://www.nooz.gr/greece/kritiki-gia-ti-stasi-tis-ee-apo-elllines-vouleutes-ston-proedro-tou-ek
 

Πρόσφατα άρθρα