Η Α.Σ.Π.Ε. (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1931 και από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους, και γενικά την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. περισσότερα εδώ

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας. 

 

  aspe90  

19/2/2011

 

{mosimage}

 

Πανιερώτατε,

Έντιμε Κύριε Δήμαρχε,

Έντιμοι Κύριοι Βουλευτές,

Έντιμοι Κύριοι Ευρωβουλευτές,

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Οικονομικών 

Έντιμε Κύριε Πρόεδρε  της  Ευρωπαϊκής  Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Κύριε Πρόεδρε της  Coface

Κύριε Γραμματέα της Elfac

 

Έντιμε Κύριε Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας  Οργάνωσης Πολυτέκνων

 

Αγαπητοί Σύνεδροι,

 

Βρίσκομαι  σήμερα ανάμεσα σας,  εδώ στη μαρτυρική Κύπρο, ως εκπρόσωπος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος μαζί με 50 μέλη πολυτεκνικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα για να συνδιοργανώσουμε με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων που μας φιλοξενεί αυτό το ευρωπαϊκό δημογραφικό  συνέδριο με σκοπό την αντιμετώπιση του δημογραφικού κατήφορου.

 

Σας καλωσορίζω κι  εγώ και  μεταφέρω τον εγκάρδιο και αδελφικό χαιρετισμό του Προέδρου  και των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΑΣΠΕ.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Εμείς οι πολύτεκνοι θεωρούμε ότι η Δημογραφική Κρίση που βιώνει το Έθνος μας είναι εξ` ίσου σοβαρή, αν όχι σοβαρότερη από την Οικονομική, αφού πραγματικά «καίει τις ρίζες του Ελληνισμού». Η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού είναι η βασική αιτία των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας και σύνταξης.

 

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου γερνούν ακατάπαυστα.

 

Η Ελλάδα σήμερα είναι γερασμένη και ένας από τους παραδοσιακούς θεσμούς της, η οικογένεια, απειλείται…

 

Το δημογραφικό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που  φρενάρει τον ρυθμό  ανάπτυξης των οικονομιών των  χωρών μας, καθώς ένας γερασμένος πληθυσμός δεν έχει τη δυναμική που έχει ένας νεότερος σε ηλικία.

  

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία) έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και συνταξιοδότησης του ολοένα αυξανόμενου ποσοστού που η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύει στον πληθυσμό της χώρας.

 

Ο κος Μπούζεκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  επισκεπτόμενος την Ελλάδα πριν μερικούς μήνες και από το βήμα της Ελληνικής Βουλής  τόνισε:  ότι  η επίλυση του δημογραφικού, ίσως είναι η βέλτιστη λύση για να ξεπεράσετε την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεστε σήμερα…

 

Κορυφαίος Γάλλος δημογράφος  έχει πει το πολύ πετυχημένο σλόγκαν: «Χωρίς παιδιά σήμερα, χωρίς σύνταξη αύριο».

 

Ενώ είναι γνωστή επίσης, και η ρήση του μεγάλου Γάλλου δημογράφου  Alfred Sauvy: «Τα προβλήματα του πληθυσμού είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμιά χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή».

 

Δυστυχώς, οι νέοι μας σήμερα, δεν αποφασίζουν να παντρευτούν και όταν αποφασίζουν είτε δεν επιθυμούν πια τη απόκτηση τέκνων, είτε η γυναίκα  έχει φθάσει σε ηλικία στην οποία πλέον δεν είναι σε θέση να γεννήσει πάνω από ένα παιδί…

 

Στην Ευρώπη των 27 η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό , με ηλικιακό μέσο όρο 41,3 έτη. 

 

Το 2025 ο πληθυσμός της ΕΕ θα αντιστοιχεί μόλις στο 6,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα το 1/3 του πληθυσμού θα έχει ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 έτη. Το 2030 θα αντιστοιχούν δύο εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο έναντι τεσσάρων το 2008.

 

Δυστυχώς η ΕΕ αρκείται σε αποσπασματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μοιάζει να έχει αποδεχθεί μοιρολατρικά ότι η λύση είναι η εξωτερική μετανάστευση… Τέτοιες λύσεις όμως διακινδυνεύουν την κοινωνική συνοχή της ΕΕ.

 

Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές  ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεφεύγει πλέον από την αρμοδιότητα και ευθύνη μόνο των εθνικών κυβερνήσεων και είναι αναγκαία και επιτακτική μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική τόσο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, όσο και για την στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών με ουσιαστικά και άμεσης απόδοσης μέτρα.

 

Η έντιμη κα Υπουργός στον χαιρετισμό της πριν από λίγο, μας είπε: ότι η πολύτεκνη οικογένεια είναι μία μορφή οικογένειας.... Είναι λάθος αυτό κα Υπουργέ, δεν είμαστε μία απλώς μορφή οικογένειας, αλλά η κύρια μορφή οικογένειας.

 

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ όλους εσάς  που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας  και βρίσκεσθε εδώ σήμερα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο συνέδριο μας.

 

Πρόσφατα άρθρα