Αρ. Πρωτ. 199      Αθήνα, 2/9/2010

Προς

όλες τις Πολυτεκνικές Οργανώσεις-

Μέλη της ΑΣΠΕ

 

Εγκύκλιος  5/2010

 
            ΘΕΜΑ: Πολυτεκνικά επιδόματα
            ΣΧΕΤ. Το, από 16-8-2010 Δελτίο Τύπου της ΑΣΠΕ
 
 
            Αγαπητοί  Συνάδελφοι.
 
            Αναφορικά με το εν θέματι αντικείμενο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
 
1.         Διέρρευσε στον τύπο και τα ΜΜΕ ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την «ανακατανομή» των οικογενειακών επιδομάτων, του επιδόματος του τρίτου παιδιού και των πολυτεκνικών επιδομάτων, με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν δήθεν οι οικονομικώς ασθενέστεροι.
            Προκειμένου να αποτραπεί η πρόθεση της Κυβερνήσεως να επαναφέρει το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, η ΑΣΠΕ απέστειλε προς όλους τους Κυβερνητικούς παράγοντες και τα Μ.Μ.Ε το προσηρτημένο δελτίο τύπου.
 
2.        Για να μην εμπλακούν οι πολύτεκνες οικογένειες, για μια ακόμη φορά, σε δικαστικούς αγώνες, για ένα  μέτρο που ενδεχομένως προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση και το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό και αντιδημογραφικό, επιβάλλεται όλες ανεξαιρέτως οι Οργανώσεις να αποστείλουν επιστολές ή τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και άλλους Κυβερνητικούς ή Τοπικούς Πολιτικούς παράγοντες, στο πνεύμα του δελτίου τύπου που σας αποστέλλεται με την παρούσα.
 

 


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 


Για την ΑΣΠΕ

 
      Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας               Ο Διευθυντής
 
 
 
 
Βασίλειος Θεοτοκάτος         Εμμανουήλ Χρυσόγελος     Χαράλαμπος Παύλος

 

 

====================================
 

                         Αθήνα, 16/8/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΣΠΕ

 
            Διαρρέεται στον τύπο και στα ΜΜΕ ότι σχεδιάζεται η «ανακατανομή» των οικογενειακών επιδομάτων, του επιδόματος του τρίτου τέκνου και των πολυτεκνικών επιδομάτων, με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν δήθεν οι οικονομικώς ασθενέστεροι.
             Η θέσπιση του επιδόματος του τρίτου τέκνου και του επιδόματος και σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας έγινε στα πλαίσια της ασκήσεως δημογραφικής πολιτικής, για να ενθαρρυνθούν οι  Έλληνες στην απόκτηση περισσοτέρων παιδιών.  Η πατρίδα μας έχει καταντήσει να είναι η τρίτη πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου και έχει μεταβληθεί σ΄ ένα απέραντο γηροκομείο, αφού στην απογραφή του 1961 ο αριθμός των παιδιών ηλικίας μέχρι 14 ετών ανήρχετο σε 2.243.962  δηλ. το 27% του πληθυσμού (που ήταν 8.768.372) και των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σε 686.654 δηλ. στο 8% του πληθυσμού, το δε 2007 ο αριθμός των παιδιών ηλικίας μέχρι 14 ετών μειώθηκε σε 1.598.684, δηλ. στο 14% περίπου του πληθυσμού (που είναι 11.192.849) και των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών ανήλθε σε 2.082.217 δηλ. στο 19% περίπου του πληθυσμού, πράγμα πού σημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών στα 50 αυτά περίπου χρόνια μειώθηκαν κατά 645.278 και οι ηλικιωμένοι οι άνω των 65 ετών αυξήθηκαν κατά 1.395.563!! Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση και δε διαφαίνεται ελπίδα ανατροπής.
  Η θέσπιση αυτών των επιδομάτων δεν έγινε για λόγους κοινωνικής πολιτικής, για να ενισχυθούν αυτοί πού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά για να γεννηθούν παιδιά και αυτά τα θέλουμε απ΄ όλους και όχι μόνον από αυτούς πού δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
             Η ίδια η Κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 όχι μόνον διατήρησε την διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2, πού προβλέπει ότι «πολύτεκνες οικογένειες... έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος», αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο και θέσπισε με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου ότι «  Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».
            Το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού, του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, θεσπίσθηκε το 1997 και απέτυχε. Το Συμβούλιο της  Επικρατείας με την 1095 / 2001 απόφασή του θεώρησε αντισυνταγματική την παραπάνω θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και το ίδιο έγινε από όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας.
             Η επάνοδος σ΄ ένα μέτρο, που έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό, είναι αδιανόητη και απαράδεκτη.  Εκτός εάν η Κυβέρνηση στα πλαίσια της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης νομίζει ότι έχει εξασφαλίσει εκ προοιμίου απόφαση ότι το Συμβούλιο της  Επικρατείας θ΄ αλλάξει τη νομολογία του.  Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε οφείλει να μας το γνωστοποιήσει ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου και οι πολύτεκνοι με προσφυγές στο ΣτΕ. Θεωρούμε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει και συνεπώς η Κυβέρνηση έχει χρέος να εγκαταλείψει τα αποτυχημένα πειράματα.
            Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια όλων εκείνων πού θέλγονται από την ησυχία των νεκροταφείων και ενοχλούνται από τις φωνές των παιδιών. Δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει πριν την ώρα της την εξουσία, δεν θα της προσφέρει τίποτε μία ακόμη επιδρομή κατά των πολυτέκνων.
                                               
 
 

Από το Γραφείο Τύπου

της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα