Απάντηση ΥπουργείουΕΔΩ(στου κουφού την πόρτα…) Εμείς τους λέμε ότι το μεταγενέστερο ΠΔ 100/97 βρίσκεται σε ισχύ… αλλά σε αυτό τσιμουδιά!(Καθότι η κυρία της Φωτοτυπίας  κατήργησε το προγενέστερο ΠΔ  50/96και ξέχασαν μέσα στη βιασύνη τους το μεταγενέστερο 100/97!..

===

Οι σταλθείσες επιστολές... ΕΔΩ

===

 

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 297

Αθήνα 2/10/2013

 

Αξιότιμο    

Κύριο Συμεών Κεδίκογλου  

Υφυπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

           

Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στην εκπαίδευση αναδεικνύουν ορισμένα προβλήματα που φέρνουν σε απόγνωση τις ήδη ταλαιπωρημένες από την κρίση οικογένειες των πολύτεκνων εκπαιδευτικών ολόκληρης της χώρας.

Συγκεκριμένα παρότι έχετε μεριμνήσει εξαιρώντας τις πολύτεκνες οικογένειες (με 4 προστατευόμενα τέκνα) τόσο από τη διαθεσιμότητα, αλλά και από τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, στο ζήτημα των υποχρεωτικών αποσπάσεων εντός της Περιφέρειας επειδή εφαρμόζεται ο νόμος 3848/2010 που δεν εξαιρεί ρητά τους πολύτεκνους (που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ ή έχουν πάρει φέτος απόσπαση κατά προτεραιότητα) ως ειδική κατηγορία από υποχρεωτικές αποσπάσεις, έχει προκληθεί αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό των πολύτεκνων οικογενειών και μερικοί από αυτούς οδηγούνται σε παραίτηση καθότι υποχρεώνονται να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια των για να συμπληρώσουν το ωράριό των,  όντας μητέρες με μικρά παιδιά...

Ήδη έχουν ζητηθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις εκπαίδευσης τα ονόματα των εκπαιδευτικών ακόμη και των πολύτεκνων, που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη!.

Ζητούμε επίσης οριστική διευθέτηση στο πρόβλημα με την κατάργηση της παρ 3 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, που κατάργησε τη σχετική διάταξη της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 που ίσχυε επι σειρά ετών.

 

Υπενθυμίζουμε  κ. Υπουργέ όμως, ότι :

 

1.        Η παρ.2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 100/97  βρίσκεται εν ισχύει,  καθώς και  η  παρ. 11 του άρθρου 14 του ιδίου Π.Δ  που αναφέρει ότι οι πολύτεκνοι δεν κρίνονται υπεράριθμοι… καθότι κατήργησε μεν η κ. Διαμαντοπούλου το άρθρο του Π.Δ. 50/96, όμως το Π.Δ. 100/97 δεν καταργήθηκε:

Άρθρο13

Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης

«1. Κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών μετατίθενται ή τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους : …
 β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τέσσερα ή περισσότερα άγαμα παιδιά, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο σύνολο των παιδιών υπολογίζονται και όσα φοιτούν σε ανώτατες ή ανώτερες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον αυτά δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31 η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις….

2. Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις της ίδιας περιοχής.

 

Άρθρο 14

Κρίση και τοποθέτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών

 παρ. 11.

« …Από τις διατάξεις του άρθρου αυτού εξαιρούνται όσοι έχουν μετατεθεί με τις διατάξεις του άρθρου 13 του παρόντος Π.Δ. καθώς και όσοι έχουν διοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.1143/81 και διανύουν την τριετία υποχρεωτικής παραμονής τους στο δυσπρόσιτο σχολείο». 

 

2.     Το άρθρο 10 του ν. 1910/44 αναφέρει:

«…3. Πολύτεκνοι ἢ τέκνα αὐτῶν δημόσιοι ὑπάλληλοι τοποθετοῦνται εἰς τὸν τόπον τῶν συμφερόντων αὐτῶν, ἐφ’ ὅσον ὁ Νόμος ἐπιτρέπει τοῦτο καὶ δὲν μετατίθενται παρὰ μόνον τῇ αἰτήσει των ἢ διὰ πρᾶξιν μὴ ἐπιτρέπουσαν τὴν παραμονήν των εἰς τὸν τόπον τῆς θέσεώς των».

3.     Το άρθρο 67 του ν. 3528/2007(Κώδικας Δ.Υ) αναφέρει:

«… 2. Μετάθεση πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων δεν είναι δυνατή χωρίς αίτησή τους».

4.     Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, ορίζουν: (Προστασία οικογένειας,  γάμου,  μητρότητας  και  παιδικής  ηλικίας,  δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες)

 

«…1. H οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Kράτους.

2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.»

 

 

Για αυτό σας παρακαλούμε θερμά να ρυθμίσετε και αυτό το ζήτημα δίδοντας οδηγία ώστε να μην απομακρύνονται οι πολύτεκνοι με προστατευόμενα τέκνα μακριά από τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους.

 

 

Με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                             Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Πρόσφατα άρθρα