ΟΜΙΛΙΑ –ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

 Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου, Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών και  Αντιπροέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μητέρας  που διοργάνωσε στην Κύπρο (10-5-2015)  η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων .(Π.Ο.Π.) 

 

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, Αιδεσιμολογιώτατε εκπρόσωπε του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου,, εντιμότατε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας  και εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριοι βουλευτές, κύριε εκπρόσωπε της Εθνικής Φρουράς, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων και   των λοιπών πολιτικών στρατιωτικών και πολιτιστικών φορέων της Μεγαλονήσου κ. πρόεδρε της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Κύρίες και Κύριοι αγαπητές μας Πολύτεκνες μητέρες,  είναι αφιερωμένη στην Μητέρα και γιορτάζεται παγκοσμίως .

Η  άνοιξη, ο ήλιος, η πανδαισία των  χρωμάτων, οι αισθησιακές  μυρωδιές και ηδονές , πανηγυρίζουν μαζί της.

 Η  παρουσία της   για όλους τους ανθρώπους  αποτελεί πηγή εσωτερικής ευδαιμονίας

Η γιορταστική  αυτή ανοιξιάτικη  μέρα είναι αφιερωμένη σ’ εκείνη που ανάμεσα στους ανθρώπους προεξάρχει ως δημιούργημα από τα εκλεκτότερα της Ιστορίας.

 Είναι αφιερωμένη  σε  κείνη που κατά κύριο λόγο προηγείται  στην τελεσιουργία της δημιουργίας νέων ψυχών, στην τεκνογονούσα και τεκνοτροφούσα , που στο πρόσωπό της βλέπουμε τη συνέχεια της ανθρώπινης ζωής,  που τροφοδοτεί διαρκώς τον κοινωνικό οργανισμό με νέο σωματικό αλλά και πνευματικό αίμα. Αυτή είναι που σμιλεύει κυρίως τις ψυχές των παιδιών σε πνευματικά καλλιτεχνήματα.

                 Ο σημερινός ύμνος ευγνωμοσύνης κι’ αγάπης ανήκει σ΄ εκείνη που νοηματίζει τη ζωή μας, σ’ εκείνη που στο πρόσωπό της συναντάμε την πηγή όλων των λεπτών και ευγενικών αισθημάτων,  στην πιο ζεστή αγκαλιά του κόσμου, που θερμαίνει και την πιο παγωμένη από τα δεινά του βίου καρδιά. Σ’ εκείνη, που μένει όρθια, όταν όλα τα άλλα στηρίγματα χάνονται γύρω μας, και που η στέρησή της , συγκλονίζει τον ψυχικό μας κόσμο και να προκαλεί άπειρη θλίψη.

                Σήμερα  θα αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στην  Μητέρα την πολύτεκνη  , που με  την καλλιτεκνία της αποτελεί εγγύηση επιβίωσης του έθνους μας γι’  αυτό και ότι ωραιότερο και υψηλότερο μπορεί να λεχθεί, δεν μπορεί παρά αυτή, να αφορά.

               Η πολύτεκνη Μητέρα  μέσα στη σημερινή εποχή της κατάπτωσης και της παρακμής, μέσα στη φρίκη της αθλιότητας που μας κυκλώνει υψώνεται όρθια στη μεγαλοσύνη της και ακαταμάχητη στη δοκιμασία σαν  μια μαρτυρία πίστεως, ελπίδας, κι’ αγώνα.

              Τρυφερή μητέρα σμήνους παιδιών, είναι το άρωμα της κοινωνίας μας, είναι μια διάψευση των ειδώλων  της ανέσεως και του συρμού, μια υπερνίκηση του κομφορμισμού και του υπολογισμού, είναι ένα έμπρακτο κήρυγμα ότι το πνεύμα νικά την ύλη και η θέληση υπερισχύει των φυσικών δυσκολιών, είναι μια πιστοποίηση ότι την τελευταία λέξη δεν την έχει πάντα, ο ψυχρός μαθηματικός υπολογισμός. 

                     Η πολύτεκνη Μητέρα μέσα στο σύγχρονο ρεύμα του συμβιβασμού και των παρεκκλίσεων είναι δημιουργός μιας ηρωικής  ζωής, μιας ζωής καθήκοντος και τιμής, γιατί είναι πράξη ηρωισμού η απόκτηση πολλών παιδιών σήμερα. Τα πολλά παιδιά για να αναπτυχθούν, έχουν κόπους, απαιτούν  εκδαπάνηση  χρόνου ,σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, μεγέθη που σήμερα ,στην εποχή της υλοφροσύνης και της συμβατικότητας οι περισσότερες γυναίκες   δεν δέχονται να θυσιάσουν.

  Σήμερα το πνεύμα θυσίας και  διακονίας, που καταξιώνει και ομορφαίνει τη ζωή του ανθρώπου, είναι ξένο από τις περισσότερες γυναίκες.

 Η πλειονότητα των γυναικών  όχι μόνο αποφεύγει  την τεκνογονία, αλλά και ειρωνεύεται  εκείνες που έχουν πολλά παιδιά.

Η πολύτεκνη Μητέρα  σήμερα, παράλληλα με τον αγώνα της να διαθρέψει  τα παιδιά της  έχει  να αντιμετωπίσει  τους σαρκασμούς και τις ειρωνείες των δήθεν εξελιγμένων και ελευθέρων πνευμάτων.

 

               Σήμερα που δοκιμάζεται η αντοχή μας και κρίνεται η συνέχιση ή μη της ύπαρξης μας στη γη  των πατέρων μας, η πλειονότητα των γυναικών  είναι έτοιμες όχι μόνο να μη φέρουν τη ζωή στον κόσμο αλλά να τη σκοτώσουν, όταν άθελά τους εμφανιστεί.

               Σήμερα  η αντίθετη με τους θείους νόμους  τερατώδης εξάπλωση των αμβλώσεων, η θανάτωση των κυοφορούμενων  εμβρύων, συνεισφέρει αποτελεσματικά στην υπογεννητικότητα που αποτελεί για  τον Ελληνισμό τη σύγχρονη κερκόπορτα.

     Σήμερα η  φυγοτεκνία, και η ολιγοτεκνία   αποτελούν την  κυριότερη απειλή που δέχεται ολόκληρο το Έθνος, γιατί χωρίς επαρκή νεανικό πληθυσμό είναι αδύνατη η ανάπτυξη και η ασφάλεια της πατρίδας μας.

    Όσο κι αν φροντίζουμε  για τους εξοπλισμούς   ματαιοπονούμε  ,αν  δεν υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός νέων για να χρησιμοποιήσει τα όπλα προς   υπεράσπιση των ιερών και των οσίων μας.

          Ο Θουκυδίδης πάντοτε ρεαλιστής είχε πει: «Άνδρες πόλις, ού τείχη και νήες ανδρών κεναί» δηλαδή οι άνδρες είναι που σώζουν την πόλη και όχι τα τείχη και τα πλοία, που είναι άδεια από άνδρες.

 Η επίλυση του    δημογραφικού  είναι θέμα εθνικό, και είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.

 Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα.

 Για να μη γίνουμε στο μέλλον ένας λαός του παρελθόντος πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική γεννήσεων, πολιτική  που να πείθει τους νέους,  ότι είναι πρωτίστως προς το συμφέρον τους η δημιουργία οικογένειας και μάλιστα πολυμελούς.

      Οι πολιτικοί μας ας μη περιορίζονται σε κενούς και άκαρπους  λόγους την ημέρα που γιορτάζει η Μητέρα.

 Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα ανατροπής του σημερινού σκηνικού .

 Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι κάθε βοήθεια και διευκόλυνση κάθε μέτρο προς την πολύτεκνη Μητέρα  είναι προσφορά για την επιβίωση  του έθνους μας.

 Η ενίσχυση της Πολύτεκνης Μητέρας  είναι υποχρέωση της Πολιτείας κατοχυρωμένη συνταγματικά και αποτελεί μέτρο δημογραφικής πολιτικής και όχι  ελεημοσύνη.

      Σήμερα που γιορτάζουμε και τιμάμε την Μητέρα  και ιδιαίτερα την πολύτεκνη  καλούμαστε όλοι να θυμηθούμε ότι αυτό είναι το μέγα χρέος προς την πατρίδα και το έθνος, είναι απαίτηση των καιρών, είναι επιταγή της ιστορίας.

 

             Θεωρώ ιδιαίτερη τιμητική την πρόσκληση των συναδέλφων πολυτέκνων της Π. Ο. Π. να παραστούμε στην εκδήλωση αυτή. Είναι η τέταρτη  φορά  αυτή που επισκέπτομαι  τη Μεγαλόνησο η  πρώτη  ήταν  το  Μάη του 1994   η  δεύτερη στο Α΄ Δημογραφικό Συνέδριο Κύπρου Ελλάδος  το Νοέμβρη του 1997, η τρίτη το Μάιο του 2002. Όσο όμως θα υπάρχει  η διαχωριστική γραμμή,  πάντοτε η Κύπρος θα με πληγώνει. Όσο το ελεύθερο τμήμα της αναπτύσσεται με τον αγώνα σας και όσο ανυψώνεται το βιοτικό σας επίπεδο τόσο γίνεται περισσότερο υπαρκτός ο κίνδυνος του Εθνικού αφανισμού με την υπογεννητικότητα . Έτσι ο ρόλος των πολυτέκνων και ιδιαίτερα της Πολύτεκνης Μάνας, για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός.

      Σήμερα παρά το γεγονός ότι η Κύπρος φαινομενικά απολαμβάνει μια ελευθερία, οι Κύπριοι είναι και νοιώθουν Ελεύθεροι Πολιορκούμενοι.

      Οι πολύτεκνοι βρίσκονται και θα συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για Εθνική επιβίωση και ενιαία έκφραση της όλης εδαφικής επικράτειας της Μεγαλονήσου.

     Αγωνίζεται η πολύτεκνη Μάνα της Κύπρου, με τα πολλά παιδιά της για τη διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας, της Εθνικής μας Κυριαρχίας σ΄ ολόκληρο το νησί και για τη διατήρηση και διάσωση των από αιώνων παραδόσεων και αξιών.

    Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί με την υπογεννητικότητα που παρουσιάζεται στις οικονομικά αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες και η κοινωνία η δική σας εδώ, θεωρείται από τις πλέον αναπτυγμένες. Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η πολύτεκνη οικογένεια είναι σημαντικός, ενώ οι Μάνες με 4 και περισσότερα παιδιά λιγοστεύουν. Το έργο που επιτελούν και καλούνται να επιτελέσουν στο μέλλον  είναι πέρα για πέρα σημαντικός, γιατί έχουν να αντιπαλέψουν την εισβολή ξένων προτύπων, την αμφισβήτηση παραδεδεγμένων  παραδοσιακών αξιών μας και μια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποδιοργάνωση του συνεκτικού δεσμού των προσώπων της οικογένειας και την αποδυνάμωση του ίδιου του θεσμού. Η αποστολή της Μάνας στις μέρες μας γίνεται ακόμη πιο σημαντική, πιο υπεύθυνη και με τεράστιες επί μέρους ευθύνες.

    Δεν αρκεί να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας, τα αγαθά για τη βιολογική τους ανάπτυξη αλλά θα πρέπει εξ ίσου να βοηθήσουμε και να αγωνιστούμε για την ψυχική και συναισθηματική τους ορθή ανάπτυξη.

   Νοιώθω την ανάγκη να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις Κύπριες Μάνες των θυμάτων της εισβολής αλλά και ιδιαιτέρως στις Μάνες των αγνοουμένων, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα χρόνια τώρα, την εναγώνια αναμονή των προσφιλών τους προσώπων. Περιμένουν με ελπίδες για μια πληροφορία έστω, για τους αγαπημένους τους, περιμένουν μια φωτεινή χαραμάδα στο έρεβος της σκόπιμης και πολιτικά διαβλητής εικόνας που παρουσιάζει στο ζήτημα η αντίπερα όχθη. Επιθυμώ να ενώσω  την φωνή των πολυτέκνων με τη δική τους την  εναγώνια και παράλληλα αγωνιστική φωνή, για να δοθεί ένα τέλος στο μακροχρόνιο μαρτύριό τους.

  Αγαπητοί φίλοι, αποτίουμε φόρο τιμής εμείς οι πολύτεκνοι της Ελλαδικής Επικράτειας στην πολύπαθη, πολύτεκνη Μάνα της Κύπρου που σήμερα επάξια τιμάται.

   Οφείλουμε να τη διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε και θα είμαστε κοντά της, κοντά στις αγωνίες της και στους αγώνες της, για τη διατήρηση και διασφάλιση του θεσμού της οικογένειας, για την ορθή βιολογική και ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών της, για μια Κύπρο ενιαία και ελεύθερη, στα πλαίσια της  μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας των λαών.

Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε την διοίκηση της Π.Ο.Π.  για τους συνεχείς αγώνες της υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών και ειδικότερα να επισημάνουμε και να υπογραμμίσουμε την ενεργή και ουσιαστική συνεισφορά του προέδρου της Π.Ο.Π. στις Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες  των οικογενειακών οργανώσεων (COFACE) και των οργανώσεων μεγάλων οικογενειών       (ELFAC)  και την άψογη συνεργασία του με την ΑΣΠΕ στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι αναγκαίο όμως να διατυπώσουμε προς την ηγεσία της πολιτείας της Κύπρου μια πρόταση-παραίνεση να συμπεριλάβει τον πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων στους έξι(6)εκπροσώπους της Κύπρου για τη νέα θητεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής η λειτουργία της οποίας αρχίζει   από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Σας ευχαριστώ και συγχαίρω και πάλιν τόσο της μητέρες που θα τιμηθούν και εύχομαι σ’ όλες γενικά της μητέρες που σήμερα εορτάζουν και τιμώνται να ζήσουν ευτυχισμένες χρόνια πολλά και να δούν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να αποκαθίστανται επαγγελματικά και οικογενειακά  όπως οι ίδιες επιθυμούν….  

Πρόσφατα άρθρα