Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών

 - Πειραιώς 68B, 104 36, Αθήνα
 Τηλ.: 210 5238150 - 210 5235807 - 210 5236673,
Fax: 210 5240862, http://www.epa.org.gr, e-mail: info@epa.org.gr

                                                                                        Αθήνα 27/1/2009
                                                                                        Αρ. Πρωτ.: 17 /09
 
 
Αξιότιμο
Κύριο Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Στρατόπεδο Παπάγου
15561  Χολαργός
 
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
Είναι γνωστό ότι ο εφιάλτης της υπογεννητικότητας μαστίζει τη χώρα μας και το δημογραφικό, μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα θεμέλια του Έθνους, πρέπει να είναι το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας θέμα.
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και παρακαλούμε για την εξεύρεση λύσεων.
                                                                                                                                                                                  
 
A. Πολύτεκνοι   Στρατιωτικοί.
 
Παρά τη σαφή διατύπωση του άρθρου 21 του Συντάγματος περί ειδικής φροντίδας των πολύτεκνων οικογενειών, οι σχετικές διατάξεις που ισχύουν για όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους (άνδρες και γυναίκες), δυστυχώς  δε βρίσκουν εφαρμογή στους πολύτεκνους στρατιωτικούς.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρουν, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δείχνουν το κοινωνικό τους προφίλ στα στελέχη τους.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με κάποια μέτρα όπως:
 
1. Μερική απαλλαγή των πολυτέκνων στρατιωτικών (ανδρών και γυναικών) από την εκτέλεση εικοσιτετράωρων υπηρεσιών για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικογενειακές τους υποχρεώσεις, με βάση τον αριθμό των παιδιών που έχουν.
Το ήδη υπάρχον μέτρο για τις πολύτεκνες μητέρες δηλ. να πραγματοποιούν υπηρεσίες ως τη νύχτα και μετά να πηγαίνουν σπίτι τους για ύπνο, ελάχιστα τους προσφέρει, αφού σε καμιά περίπτωση έτσι δεν διευκολύνονται στα μητρικά τους καθήκοντα όταν μάλιστα το πρωί θα πρέπει να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους. Όσον αφορά τους πολύτεκνους πατέρες δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει για άνδρες  στρατιωτικούς αφορά διαζευγμένους, που έχουν στην επιμέλειά τους έστω και ένα ανήλικο τέκνο. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο πολύτεκνοι στρατιωτικοί να λείπουν από τις οικίες τους για εκτέλεση εικοσιτετράωρων υπηρεσιών αρκετές μέρες το μήνα, πραγματοποιώντας δύσκολες υπηρεσίες που επιβάλλουν αϋπνία και δεν  επιτρέπουν λόγω υπερβολικής κόπωσης ακόμα και την επόμενη μέρα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια στο σπίτι τους.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης στον στρατό αφού όσες υπηρεσίες κάνει ο νεαρός άγαμος, τόσες κάνει και ο πολύτεκνος… με εφτά παιδιά!
2. Να θεσμοθετηθεί το αμετάθετο όπως ισχύει σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, δηλ. να τοποθετείται ο πολύτεκνος στρατιωτικός σε Μονάδα επιθυμίας του στον τόπο των συμφερόντων του και να μετατίθεται μόνο κατόπιν αιτήσεώς του (Ν. 1910/44 και 3528/07).
Επί του προκειμένου, πλήθος αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων (π.χ. ΣτΕ 906/82, 88185, 2636/86 – ΔΕΑ 1059/86 που στηρίζονται στο άρθρο 10 παρ. 3 του Ν. 1910/44) αναφέρονται γενικά περί του αμετάθετου των Πολυτέκνων και των τέκνων τους δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο περί δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων. Δηλαδή:
 κατά πρώτον έχει κριθεί, από τις παραπάνω αποφάσεις, ότι συμπεριλαμβάνονται και οι άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, δηλ. στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.λπ.
και κατά δεύτερον, κρίθηκε από τα παραπάνω Διοικητικά δικαστήρια ότι οποιεσδήποτε διατάξεις για τις μεταθέσεις των δημοσίων υπάλληλων γενικά πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών κ.λπ. δεν εφαρμόζονται επί των Πολυτέκνων δημοσίων υπαλλήλων, διότι οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 1910/44 θεσπίστηκαν για την προστασία των Πολυτέκνων και υπερισχύουν ως ειδικές, των άλλων διατάξεων, διότι ο νομοθέτης αυτών δεν είχε την πρόθεση να καταργήσει  την ειδική προστασία του Ν. 1910/44 προς τους Πολυτέκνους, ιδίως εν’ όψει του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος.
3. Να θεσμοθετηθεί για τους πολύτεκνους στρατιωτικούς ειδική άδεια 10 ημερών για την αντιμετώπιση των αυξημένων υποχρεώσεών τους.
4. Οι πολύτεκνοι στρατιωτικοί να απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους στις πάσης φύσεως τελετές, εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες (αντιπροσωπείες σε εορτές, εξόδιους ακολουθίες κ.λπ.).
 
  
B.     Νόμος   3648/08
 
Με το άρθρο 1 του Ν.3648/2008, μεταξύ των άλλων κατηγοριών χορηγούνται άδειες εκμεταλλεύσεως περιπτέρων και στους πολύτεκνους, πλην όμως η σχετική διάταξη παραμένει εισέτι ανενεργός.
Επιβάλλεται η έκδοση Π.Δ. που θα ρυθμίζει τις προϋποθέσεις χορηγήσεως περιπτέρων στις πολύτεκνες οικογένειες δεδομένου ο πολυτεκνικός κόσμος της χώρας αδημονεί για τη ρύθμιση του θέματος αυτού.
Η Α.Σ.Π.Ε. έχει προ πολλού διατυπώσει τις προτάσεις της εις ότι αφορά τους πολυτέκνους.    
 
 Γ.  Παραθερισμός (ΚΑΑΥ, ΚΕΔΑ, κ.λπ.).
 
Η δυνατότητα που έχει το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό να παραθερίζει στα κέντρα παραθερισμού και των τριών Επιτελείων είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ιδιαίτερη πρόνοια, για την ικανοποίηση των αιτημάτων παραθερισμού τους.
Το οξύμωρο, μάλιστα είναι, ότι ενώ μέχρι το 2007 οι πολύτεκνοι παραθέριζαν π.χ. στα ΚΑΑΥ κατά προτεραιότητα και σε παραθεριστική σειρά της επιθυμίας τους, με το Φ.449.1/11/662213/Σ.468/19 Απρ 2007/ΓΕΣ/7ο ΕΓ σχετικό και σε αντίθεση με την πρόθεση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη λήψη μέτρων που θα στηρίζουν τις πολύτεκνες οικογένειες, «Οι πολύτεκνοι παραθερίζουν με σειρά προτεραιότητας μεταξύ των πολυτέκνων και σύμφωνα με μοριοδότηση, για την κάλυψη δε των αναγκών τους, διατίθενται σε κάθε παραθεριστική σειρά έως το 50% των δικαιούμενων οικημάτων ανά κατηγορία (ε.ε., ΜΥ και ΣΕΙΔ, κ.λπ.)».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές πολύτεκνες οικογένειες και ιδιαίτερα με παιδιά σχολικής ηλικίας, να παραθερίζουν σπάνια στα κέντρα παραθερισμού.
Πιστεύουμε ότι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, λύνεται με την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (παρ. 18 της ΠαΔ 4-24/2005/ΓΕΣ/7ο ΕΓ) όσο αφορά το ΓΕΣ, αλλά και παρόμοιων ρυθμίσεων για τα άλλα Επιτελεία, θα γίνει αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους πολύτεκνους του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου και δη των πολυτέκνων, παρακαλούμε για την εξεύρεση λύσεων στα παραπάνω αιτήματα.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για την Ε.Π.Α.

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Βασ. Θεοτοκάτος

Νικ. Ηλιόπουλος     

 ============================================

ΕΓΓΡΑΦΟ του ΓΕΝ που λάβαμε,

ευχαριστούμε τον Αρχηγό του Π.Ν  κύριο Γ. Καραμαλίκη για την

ευαισθησία  του.

 
ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ
ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΣ:
 Γενική Διανομή
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ : Β’
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Β3
ΤΜΗΜΑ : ΙV
Τηλ. : 2106551405 -1421
Αθήνα :16 Ιανουαρίου 2009
 
 
ΘΕΜΑ: Μέτρα Μέριμνας για το Μόνιμο Στρατιωτικό Προσωπικό του ΠΝ.
 
1. Το ΓΕΝ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να βελτιώσει τις κοινωνικές παροχές προς τα στελέχη του και τις οικογένειες αυτών, μέσα από τη δημιουργία αναλόγου πλαισίου μέριμνας.
2. Στο πνεύμα της ανωτέρω παραγράφου, τίθενται σε εφαρμογή, τα ακόλουθα μέτρα:
α. Καθιέρωση της αποδέσμευσης, ώρα 20:00, κατά τις ημέρες υπηρεσιών, του μόνιμου και εθελοντικού Στρατιωτικού προσωπικού του ΠΝ, ανεξαρτήτως φύλου στις οποίες απαιτείται διανυκτέρευση εντός Μονάδων (24ωρη υπηρεσία), τις καθημερινές, το σαββατοκύριακο ή τις επίσημες αργίες. Το προσωπικό το οποίο εμπίπτει στις παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να είναι γονείς, φυσικοί ή θετοί, ή να πρόκειται για ανάδοχο οικογένεια και αφορά σε:
(1). Άνδρες και γυναίκες που είναι συζευγμένοι μεταξύ τους με τρία ή και περισσότερα τέκνα των οποίων τουλάχιστον το ένα παιδί είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών.
(2). Άνδρες και γυναίκες που είναι συζευγμένοι μεταξύ τους με λιγότερα από τρία τέκνα, όταν ο ένας εκ των δύο γονέων πάσχει από ψυχική ασθένεια ή έχει αναπηρία 67% και άνω.
(3). Άνδρες και γυναίκες που είναι συζευγμένοι με πολίτες οι οποίοι εργάζονται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, με τρία ή και περισσότερα τέκνα, εφόσον δεν γίνεται χρήση του ίδιου ή παρόμοιου μέτρου μέριμνας από αυτούς.
(4). Άνδρας ή γυναίκα που έχει παιδί ή σύζυγο με ειδικές ανάγκες (αναπηρία 67% και άνω) , ανεξαρτήτως του αριθμού των τέκνων.
(5). Άνδρες και γυναίκες χήροι, άγαμοι ή διαζευγμένοι που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, συγκατοικούν με αυτά και το ένα τουλάχιστον είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών.
(6). Αν ο σύζυγος ή η σύζυγος του στρατιωτικού με τρία ή περισσότερα τέκνα, δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, τότε ο σύζυγος ή η σύζυγος αντίστοιχα, δεν δικαιούται να κάνει χρήση της αποδέσμευσης. Η 24ωρη υπηρεσία θα εκτελείται κανονικά εκτός και αν ο άνεργος σύζυγος είναι ψυχικά ασθενής ή έχει αναπηρία 67% και άνω.
 
 
 
β. Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες του μονίμου και εθελοντικού Στρατιωτικού προσωπικού του ΠΝ, η αποδέσμευση θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό θα προσκομίζει τα απαραίτητα προς τούτο δικαιολογητικά στην υπηρεσία του, αναλόγως την περίπτωση, πχ: ιατρική γνωμάτευση, απόφαση δικαστηρίου για επιμέλεια παιδιών, βεβαίωση από οικείο εργοδότη και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα όπου θα προκύπτει ρητώς η ιδιωτική εργασία που εκτελεί ο ένας εκ των δύο συζύγων και το εάν έχει ήδη κάνει μερικώς ή ολικώς χρήση των δικαιωμάτων αυτών.
γ. Την επόμενη ημέρα της αποδέσμευσης από την 24ωρη υπηρεσία, στο μόνιμο και εθελοντικό Στρατιωτικό προσωπικό που κάνει χρήση των ανωτέρω μέτρων παραγ. 2α, δεν θα χορηγείται απαλλαγή παρά μόνο αν πρόκειται για 24ωρη υπηρεσία το Σαββατοκύριακο ή επίσημη αργία όπως προβλέπεται και αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών.
δ. Οι συζευγμένοι μεταξύ τους μόνιμο και εθελοντικό Στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο έχει τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας μέχρι 18 ετών, να μην προγραμματίζονται ταυτόχρονα για εκτέλεση υπηρεσιών / φυλακών και ασκήσεων.
ε. Το μόνιμο και εθελοντικό Στρατιωτικό προσωπικό του ΠΝ που είναι γονείς, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων, με το ένα παιδί τουλάχιστον μέχρι ηλικίας 18 ετών, θ’ απαλλάσσεται από πάσης φύσεως υπηρεσία μετά τις 15:00 το μεσημέρι, όταν ο ένας εκ των δύο γονέων, άνδρας ή γυναίκα απουσιάζει σε ειρηνευτική αποστολή ή ταξίδι εν πλω. Η απαλλαγή θα ισχύει για το χρονικό διάστημα που απουσιάζει ο ένστολος γονέας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που θ’ απαλλάσσεται των βαρδιών, θα προσκομίζει στην υπηρεσία του, σχετική βεβαίωση από την υπηρεσία του / της συζύγου που θ’ αναφέρει το λόγο απουσίας του καθώς επίσης και το ακριβές χρονικό διάστημα για το οποίο θα απουσιάζει.
στ. Για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που δεν καλύπτεται από τα παραπάνω μέτρα μέριμνας προσωπικού, το μόνιμο και εθελοντικό Στρατιωτικό προσωπικό του ΠΝ θα υποβάλλει ιεραρχικά το αίτημά του με υπηρεσιακή αναφορά.
 
 

Αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης Π.Ν.

Α ρ χ η γ ό ς Γ. Ε. Ν

Πρόσφατα άρθρα