Σχετικά με το «Σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα ως εκπρόθεσμη τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» και ειδικώτερα σε ότι αφορά τα κοινωννικά κριτήρια, η ΑΣΠΕ απέστειλε τις ακόλουθες επιστολές:

 - στον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα Εδώ

             - στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη Εδώ

             - στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κα Γεννηματά Εδώ και

             - στον Γ. Γρ. ΣΥΡΙΖΑ κ.Σκουρλέτη Εδώ


Αρ. Πρωτ. 20

Αθήνα,  10/1/2019

Εξοχότατο                                                                  

Κύριο  Αλέξη Τσίπρα                      

Πρωθυπουργό

Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ.

1.         Στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας τον Ιανουάριο του 2015 με την ηγεσία της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που εκπροσωπεί τις 208.000 πολύτεκνες οικογένειες της Χώρας, είχατε ευθαρσώς δηλώσει:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας  δημογραφικό πρόβλημα»

Είναι προφανές ότι αρκετοί πολύτεκνοι πείστηκαν από τις δηλώσεις σας και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας. Έκτοτε όμως, η Κυβέρνησή σας δεν πήρε ούτε ένα μέτρο προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών, αντίθετα, ακολούθησε το δρόμο των προηγούμενων μνημονιακών Κυβερνήσεων στο ξήλωμα κάθε δημογραφικού μέτρου στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.

Παρόμοιες δηλώσεις περί αποκατάστασης των αδικιών για τους πολυτέκνους είχατε κάνει και πέρσι τέτοιο καιρό στο νομοσχέδιο για το οικογενειακό επίδομα.

Η ολοκλήρωση της κατεδάφισης των μέτρων στήριξης των πολυτέκνων και των δημογραφικών κινήτρων ολοκληρώνεται με σχέδιο νόμου που είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας για διαβούλευση με τον τίτλο «Σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», και το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα ως εκπρόθεσμη τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»!

2.         Στην τροπολογία αυτή, στα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών βαθμολογεί με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο και τη μόνιμη αναπηρία με 67% είκοσι μονάδες. Ενώ βαθμολογεί με 20 μονάδες το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας ενός (1) έτους!! Αγνοεί δε προκλητικώς τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 του Ν. 4440/2-12-2016, που ορίζει ότι:

« Ποσοστό 15% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων».

Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, αφού λαμβάνει μέτρα που αποτελούν  αντικίνητρο για την απόκτηση παιδιών, όταν η απόκτησή τους ουδέν τους προσφέρει, αφού ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός έτους τους δίδει 20 μονάδες και η απόκτηση επτά (7) παιδιών τους δίδει είκοσι μία (21) μονάδες !!! Δεν είναι λογικό, δεν είναι δίκαιο.

3.         Ο Ν. 3255/2004 που προέβλεπε την πρόσληψη χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, αποδεδειγμένα επέφερε αύξηση του ρυθμού γονιμότητας και των γεννήσεων στη χώρα. Ήταν ένας νόμος ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ο οποίος δυστυχώς καταργήθηκε χωρίς να υπάρχει λόγος. Προτείνουμε να επανέλθει μέσω της τροπολογίας διότι θα αποτελέσει δημογραφικό κίνητρο και θα συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην άμβλυνση της υπογεννητικότητας. .

4.         Στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, συμφωνούν όλοι ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης, είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη και να προβλέπεται μοριοδότηση με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο;

5.         Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική σας ευαισθησία και την πραγματική πολιτική σας βούληση, όπως διατυπώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, και ζητάμε να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ αποκαθιστώντας την αδικία και επαναφέροντας την πρόβλεψη του Ν. 3255/2004 για τις προσλήψεις των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Οι πολύτεκνες οικογένειες θα αναγνωρίσουν την άμεση παρέμβασή σας.

6.         Σε περίπτωση που δεν θέλετε να  επαναφέρετε το Ν. 3255/2014, τότε παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε στην τροπολογία του Υπ. Παιδείας να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις μας που είναι απόλυτα υλοποιήσιμες:

α) Στο τέλος του άρθρου 5 του παραπάνω σχεδίου νόμου να προστεθεί διάταξη που θα έχει ως εξής:

«Ποσοστό 15% των παραπάνω θέσεων καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, προηγουμένων των πολυτέκνων γονέων, αυτό ισχύει και σε κάθε διορισμό που γίνεται βάση των διατάξεων του παρόντος νόμου».

β) Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η παραπάνω πρόταση, τότε στα κοινωνικά κριτήρια των άρθρων 5,6 και 8 ως προς τα τέκνα  να βαθμολογούνται:

Τα δύο πρώτα τέκνα με 10 μονάδες το καθένα, το τρίτο τέκνο με 30 μονάδες και το τέταρτο τέκνο και κάθε ένα επί πλέον του 4ου με 40 μονάδες. Η ιδιότητα δε του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας να βαθμολογείται με 30 μονάδες.

γ) Να υπάρξει βαθμολογία σε όσους είχαν επιτύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν διορίσθηκαν, γιατί οι προκηρυχθείσες θέσεις ήσαν λιγότερες και αυτοί απέδειξαν με αδιάβλητο τρόπο ότι έχουν τις γνώσεις για διορισμό.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

                        Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας              

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Ευστάθιος Αδαμόπουλος


 

 

Αθήνα, 10/1/2019

Αξιότιμο

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη                                                             

Πρόεδρο Ν.Δ.

Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Πειραιώς 62, Τ.Κ. 18346 Μοσχάτο

Τηλ. 210-94.44.900, φαξ 210-94.44.801

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενταύθα

           

            Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε.

  1. Η ολοκλήρωση της κατεδάφισης των μέτρων στήριξης των πολυτέκνων και των δημογραφικών κινήτρων που είχαν θεσπισθεί, ολοκληρώνεται με σχέδιο νόμου που είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας για διαβούλευση με τον τίτλο «Σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», και το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα ως εκπρόθεσμη τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»!

  1. Στην τροπολογία αυτή, στα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών βαθμολογεί με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο και τη μόνιμη αναπηρία με 67% είκοσι μονάδες. Ενώ βαθμολογεί με 20 μονάδες το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας ενός (1) έτους!! Αγνοεί δε προκλητικώς τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 του Ν. 4440/2-12-2016, που ορίζει ότι:

« Ποσοστό 15% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων».

Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, αφού λαμβάνει μέτρα που αποτελούν  αντικίνητρο για την απόκτηση παιδιών, όταν η απόκτησή τους ουδέν τους προσφέρει, αφού ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός έτους τους δίδει 20 μονάδες και η απόκτηση επτά (7) παιδιών τους δίδει εικοσιμία (21) μονάδες !!! Δεν είναι λογικό, δεν είναι δίκαιο.

  1. Ο Ν. 3255/2004 που η Νέα Δημοκρατία είχε θεσπίσει και προέβλεπε την πρόσληψη χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, αποδεδειγμένα επέφερε αύξηση του ρυθμού γονιμότητας και των γεννήσεων στη χώρα και ήταν ένας νόμος ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ο οποίος καταργήθηκε χωρίς να υπάρχει λόγος.

  1. Στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, συμφωνούν όλοι ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης, είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη και να προβλέπεται μοριοδότηση με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο;

  1. Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική σας ευαισθησία και την πραγματική πολιτική σας βούληση, και ζητάμε να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ στην Ολομέλεια, ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας με την επαναφορά της πρόβλεψης του Ν. 3255/2004 για τις προσλήψεις των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.  Σε περίπτωση που δεν θέλετε να  ζητήσετε την επαναφορά του Ν. 3255/2014, τότε παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε στην τροπολογία του Υπ. Παιδείας να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις μας που είναι απόλυτα υλοποιήσιμες:

α) Στο τέλος του άρθρου 5 του παραπάνω σχεδίου νόμου να προστεθεί διάταξη που θα έχει ως εξής:

«Ποσοστό 15% των παραπάνω θέσεων καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, προηγουμένων των πολυτέκνων γονέων, αυτό ισχύει και σε κάθε διορισμό που γίνεται βάση των διατάξεων του παρόντος νόμου».

β) Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η παραπάνω πρόταση, τότε στα κοινωνικά κριτήρια των άρθρων 5,6 και 8 ως προς τα τέκνα  να βαθμολογούνται:

Τα δύο πρώτα τέκνα με 10 μονάδες το καθένα, το τρίτο τέκνο με 30 μονάδες και το τέταρτο τέκνο και κάθε ένα επί πλέον του 4ου με 40 μονάδες. Η ιδιότητα δε του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας να βαθμολογείται με 30 μονάδες.

γ) Να υπάρξει βαθμολογία σε όσους είχαν επιτύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν διορίσθηκαν, γιατί οι προκηρυχθείσες θέσεις ήσαν λιγότερες και αυτοί απέδειξαν με αδιάβλητο τρόπο ότι έχουν τις γνώσεις για διορισμό.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

                        Ο Πρόεδρος                                                                Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας              

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Ευστάθιος Αδαμόπουλος 


 

 

Αθήνα, 10/1/2019

Αξιότιμη

Κυρία Φώφη Γεννηματά                                                                     

Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής

Χαριλάου Τρικούπη 50, Τ.Κ. 106 80

210-36.65.375-6

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

Ενταύθα

           

             Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε.

  1. Η ολοκλήρωση της κατεδάφισης των μέτρων στήριξης των πολυτέκνων και των δημογραφικών κινήτρων που είχαν θεσπισθεί, ολοκληρώνεται με σχέδιο νόμου που είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας για διαβούλευση με τον τίτλο «Σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», και το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα ως εκπρόθεσμη τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»!

  1. Στην τροπολογία αυτή, στα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών βαθμολογεί με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο και τη μόνιμη αναπηρία με 67% είκοσι μονάδες. Ενώ βαθμολογεί με 20 μονάδες το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας ενός (1) έτους!! Αγνοεί δε προκλητικώς τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 του Ν. 4440/2-12-2016, που ορίζει ότι:

«Ποσοστό 15% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων».

Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, αφού λαμβάνει μέτρα που αποτελούν  αντικίνητρο για την απόκτηση παιδιών, όταν η απόκτησή τους ουδέν τους προσφέρει, αφού ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός έτους τους δίδει 20 μονάδες και η απόκτηση επτά (7) παιδιών τους δίδει εικοσιμία (21) μονάδες !!! Δεν είναι λογικό, δεν είναι δίκαιο.

  1. Ο Ν. 3255/2004 προέβλεπε την πρόσληψη χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, αποδεδειγμένα επέφερε αύξηση του ρυθμού γονιμότητας και των γεννήσεων στη χώρα και ήταν ένας νόμος ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ο οποίος καταργήθηκε χωρίς να υπάρχει λόγος.

  1. Στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, συμφωνούν όλοι ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης, είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη και να προβλέπεται μοριοδότηση με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο;

  1. Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική σας ευαισθησία και την πραγματική πολιτική σας βούληση, και ζητάμε να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ στην Ολομέλεια, ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας με την επαναφορά της πρόβλεψης του Ν. 3255/2004 για τις προσλήψεις των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.  Σε περίπτωση που δεν θέλετε να  ζητήσετε την επαναφορά του Ν. 3255/2014, τότε παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας ώστε στην τροπολογία του Υπ. Παιδείας να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις μας που είναι απόλυτα υλοποιήσιμες:

α) Στο τέλος του άρθρου 5 του παραπάνω σχεδίου νόμου να προστεθεί διάταξη που θα έχει ως εξής:

«Ποσοστό 15% των παραπάνω θέσεων καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, προηγουμένων των πολυτέκνων γονέων, αυτό ισχύει και σε κάθε διορισμό που γίνεται βάση των διατάξεων του παρόντος νόμου».

β) Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η παραπάνω πρόταση, τότε στα κοινωνικά κριτήρια των άρθρων 5,6 και 8 ως προς τα τέκνα  να βαθμολογούνται:

Τα δύο πρώτα τέκνα με 10 μονάδες το καθένα, το τρίτο τέκνο με 30 μονάδες και το τέταρτο τέκνο και κάθε ένα επί πλέον του 4ου με 40 μονάδες. Η ιδιότητα δε του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας να βαθμολογείται με 30 μονάδες.

γ) Να υπάρξει βαθμολογία σε όσους είχαν επιτύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν διορίσθηκαν, γιατί οι προκηρυχθείσες θέσεις ήσαν λιγότερες και αυτοί απέδειξαν με αδιάβλητο τρόπο ότι έχουν τις γνώσεις για διορισμό.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

                           Ο Πρόεδρος                                                               Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας              

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Ευστάθιος Αδαμόπουλος


 

 

Αθήνα, 10/1/2019

Αξιότιμο

Κύριο Πάνο Σκουρλέτη                                                                

Γεν. Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ

Ενταύθα

            Αξιότιμε Κύριε Γενικέ.

  1. Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της Ανωτάτης Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που εκπροσωπεί τις 208.000 πολύτεκνες οικογένειας της Χώρας, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας  δημογραφικό πρόβλημα»

Είναι προφανές ότι αρκετοί πολύτεκνοι πείστηκαν από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας. Έκτοτε όμως, η Κυβέρνησή σας δεν πήρε ούτε ένα μέτρο προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών, αντίθετα, ακολούθησε το δρόμο των προηγούμενων μνημονιακών Κυβερνήσεων στο ξήλωμα κάθε δημογραφικού μέτρου στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.

Παρόμοιες δηλώσεις περί αποκατάστασης των αδικιών για τους πολυτέκνους είχε κάνει ο Πρωθυπουργός και πέρσι τέτοιο καιρό στο νομοσχέδιο για το οικογενειακό επίδομα.

Η ολοκλήρωση της κατεδάφισης των μέτρων στήριξης των πολυτέκνων και των δημογραφικών κινήτρων ολοκληρώνεται με σχέδιο νόμου που είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας για διαβούλευση με τον τίτλο «Σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», και το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα ως εκπρόθεσμη τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»!

  1. Στην τροπολογία αυτή, στα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών βαθμολογεί με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο και τη μόνιμη αναπηρία με 67% είκοσι μονάδες. Ενώ βαθμολογεί με 20 μονάδες το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας ενός (1) έτους!! Αγνοεί δε προκλητικώς τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 του Ν. 4440/2-12-2016, που ορίζει ότι:

«Ποσοστό 15% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων».

Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, αφού λαμβάνει μέτρα που αποτελούν  αντικίνητρο για την απόκτηση παιδιών, όταν η απόκτησή τους ουδέν τους προσφέρει, αφού ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός έτους τους δίδει 20 μονάδες και η απόκτηση επτά (7) παιδιών τους δίδει 21 μονάδες !!! Δεν είναι λογικό, δεν είναι δίκαιο.

  1. Ο Ν. 3255/2004 προέβλεπε την πρόσληψη χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, αποδεδειγμένα επέφερε αύξηση του ρυθμού γονιμότητας και των γεννήσεων στη χώρα. Ήταν ένας νόμος ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ο οποίος καταργήθηκε χωρίς να υπάρχει λόγος. Προτείνουμε να επανέλθει μέσω της τροπολογίας διότι θα έχει άμεσα δημογραφικά αποτελέσματα.

  1. Στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, συμφωνούν όλοι ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης, είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη και να προβλέπεται μοριοδότηση με τρεις (3) μονάδες κάθε τέκνο;

  1. Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική σας ευαισθησία και την πραγματική πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ, και ζητάμε να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ αποκαθιστώντας την αδικία και επαναφέροντας την πρόβλεψη του Ν. 3255/2004 για τις προσλήψεις των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Οι πολύτεκνες οικογένειες θα αναγνωρίσουν αμέσως την υλοποίηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού προς αυτές.

  1. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να  επαναφέρετε το Ν. 3255/2014, τότε παρακαλούμε να ληφθεί μέριμνα, ώστε στην τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις μας που είναι απόλυτα υλοποιήσιμες:

α) Στο τέλος του άρθρου 5 του παραπάνω σχεδίου νόμου να προστεθεί διάταξη που θα έχει ως εξής:

«Ποσοστό 15% των παραπάνω θέσεων καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, προηγουμένων των πολυτέκνων γονέων, αυτό ισχύει και σε κάθε διορισμό που γίνεται βάση των διατάξεων του παρόντος νόμου».

β) Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η παραπάνω πρόταση, τότε στα κοινωνικά κριτήρια των άρθρων 5,6 και 8 ως προς τα τέκνα  να βαθμολογούνται:

Τα δύο πρώτα τέκνα με 10 μονάδες το καθένα, το τρίτο τέκνο με 30 μονάδες και το τέταρτο τέκνο και κάθε ένα επί πλέον του 4ου με 40 μονάδες. Η ιδιότητα δε του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας να βαθμολογείται με 30 μονάδες.

γ) Να υπάρξει βαθμολογία σε όσους είχαν επιτύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν διορίσθηκαν, γιατί οι προκηρυχθείσες θέσεις ήσαν λιγότερες και αυτοί απέδειξαν με αδιάβλητο τρόπο ότι έχουν τις γνώσεις για διορισμό.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να αποφευχθεί το τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και δημογραφικό λάθος που υπάρχει κίνδυνος να γίνει νόμος .

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

                Ο Πρόεδρος                                                        Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας    

         

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                     Ευστάθιος Αδαμόπουλος

Πρόσφατα άρθρα