ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ.193                       Αθήνα, 28/7/2011

Αξιότιμο

Κύριο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μεσογείων 96, Τ.Κ. 101 27 

 

            Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

            εν όψει των νομοσχεδίων που πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο σας στη Βουλή, και με την ευαισθησία, που πιστεύουμε ότι σας διακρίνει απέναντι στη τάξη των πολυτέκνων, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω: 

Με το Ν.Δ. 1210/1972 «περί Κώδικος Δικαστικών Επιμελητών», ο οποίος ίσχυε από το έτος 1972 μέχρι και το έτος 1995, που άρχισε η ισχύς του ν. 2318/1995, προεβλέπετο από το άρθρο 9 παρ. 3 αυτού ότι:

  «Εάν μεταξύ των επιτυχόντων περιλαμβάνονται πολύτεκνοι(ως και τέκνα πολυτέκνων, αναπήρων και θυμάτων πολέμου), ούτοι προτιμούνται προς διορισμόν εις ποσοστόν δέκα τοις εκατόν (10%) επί των κατ’  έτος  πληρουμένων θέσεων».

            Η παραπάνω διάταξη, όμως, όλως απαραδέκτως καταργήθηκε με το άρθρο 143 του Ν. 2318/1995 (ΦΕΚ 126/Α/19-6-1995), χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, που ορίζει  ότι: «Πολύτεκνες οικογένειες… έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος» και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της υπογεννητικότητος συνεχώς επιδεινούται.

            Η Κυβέρνηση έχει δείξει την ευαισθησία της στον τομέα αυτό και με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 10 του Ν. 2527/1997 έχει ορίσει ότι: «ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Νομαρχία, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων...».

            Με δεδομένη την παραπάνω Συνταγματική Επιταγή επιβάλλεται να ψηφισθεί διάταξη η οποία να ορίζει ότι:

 «Σε κάθε προκήρυξη για θέσεις δικαστικών επιμελητών ποσοστό 20% καλύπτεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων».

            Με την ελπίδα, ότι θα είναι άμεση η παρέμβασή σας για την άρση της αδικίας, που έγινε σε βάρος των πολυτέκνων και θα περιλάβετε στον Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών την παραπάνω προτεινόμενη διάταξη,

 διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ      

 Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

  Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                     Εμμανουήλ Χρυσόγελος 

 

Πρόσφατα άρθρα