Αρ. Πρωτ.188

 

                           Αθήνα, 22/7/2011

 Αξιότιμο

 Κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο

Υπουργό Οικονομικών

Πανεπιστημίου 37, Τ.Κ. 101 65

 

  ΘΕΜΑΤΑ: Α. Πλασματικά συντάξιμα έτη για  λήψη συντάξεως

                     Β. Απασχόληση συνταξιούχων του Δημοσίου και Στρατιωτικών

 

              Κύριε Υπουργέ για τα εν θέματι αντικείμενα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 

1. α.  Η παρ.2 του άρθρου 21 του Συντάγματος επιτάσσει πως:

        «Οι πολύτεκνες οικογένειες …  έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».   Κατά συνέπεια στο κράτος δικαίου οι συνταγματικές επιταγές επιβάλλεται ναεφαρμόζονται απαρεγκλίτως, όταν μάλιστα αυτές αναφέρονταιστην προστασία κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων όπως είναι οι πολύτεκνεςοικογένειες.       

   β. Η ολομέλεια του ΣτΕ κινούμενη εντός του πνεύματος της ανωτέρω  Συνταγματικής επιταγής, με σειρά αποφάσεων της αποφάνθηκε ότι:

      «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα»

 2.   Με τα παραπάνω δεδομένα και με το γεγονός ότι οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, σας παρακαλούμε, Κύριε Υπουργέ, όπως στο Σχέδιο Νόμου: «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», να ληφθεί μέριμνα για τα παραπάνω θέματα και ειδικότερα: 

    -   Α - 

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ  ΕΤΗ  ΓΙΑ  ΛΗΨΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

            Στην παρ. 4α του άρθρου 8 του Γ΄ Κεφαλαίου του Β΄ μέρους, που αναφέρεται στην τροποποίηση διατάξεως του Π.Δ. 169/2007 σημειούται: 

4. α. Οι διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 11 του π.δ. 169/2007 που προστέθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν.3865/2010, αντικαθίστανται, από τις ισχύος τους ως εξής: 

                  «15α Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2011 και  μετά, αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής συντάξιμης  υπηρεσίας, ο οποίος ανέρχεται σε ένα (1) έτος για το πρώτο παιδί και  σε δύο (2) έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο».

        Θεωρούμε πως η παραπάνω ρύθμιση αδικεί κατάφορα τις πολύτεκνες οικογένειες γιατί είναι γνωστή σε όλους η εφιαλτική κατάσταση της υπογεννητικότητας και της πλήρους ως εκ τούτου, ανατροπής της αναλογίας των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα το όλο ασφαλιστικό μας σύστημα να απειλείται με κατάρρευση. Παρά ταύτα κανένα κίνητρο δεν παρέχεται με τη παραπάνω διάταξη, για την απόκτηση παιδιών και καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για τους πολυτέκνους, οι οποίοι περισσότερο από κάθε άλλον εισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα αφού το μέτρο των πλασματικών χρόνων για το συντάξιμο χρόνο σταματά στο τρίτο (3) παιδί. 

     Κατ΄ ακολουθία των παραπάνω θα πρέπει η παρ. 4α του άρθρου 8 του Κεφαλαίου Γ΄ του Β΄Μέρους να διατυπωθεί ως κάτωθι:

    4. α. Οι διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 11 του π.δ. 169/2007 που προστέθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν.3865/2010, αντικαθίστανται, από τις ισχύος τους ως εξής:                 

                 «15α Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2011 και  μετά, αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής συντάξιμης          υπηρεσίας, ο οποίος ανέρχεται σε ένα (1) έτος για το πρώτο παιδί και  σε δύο (2) έτη για το δεύτερο και τρίτο τέκνο τους και τρία (3) έτη για το τέταρτο τέκνο και για κάθε ένα επί πλέον του τετάρτου τέκνου».

   - Β-   

   ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    4. α. Η παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν.3865/2010 (ΦΕΚ 120/Α/21-7-2010) αναφέρει:

            «1. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, όπως ισχύουν, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α΄) ή αυτοαπασχολούνται. Ομοίως, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, για τους οποίους όμως το αναφερόμενο όριο ηλικίας μειώνεται κατά δύο (2) έτη.»

        β. Στην παρ. 6 του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α/5-1-1999) που              αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ  115/Α/15-7-2010) ορίζεται:

        «6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή:

             α) Στον επιζώντα των συζύγων,

             β) στους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α.,

             γ) στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες  σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία […].»

     β. Επί του προκειμένου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Α Τμήμα της 47ης Διεύθυνσης Νομοθετικής Εργασίας και Ενστάσεων), στην υπ΄ αριθμ. 157363/0092/1-11-2010 Εγκύκλιό του αναφέρει πως η παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν.3865/2010, αναφέρεται μόνο στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν.2676/1999 και όχι στις διατάξεις της παρ. 6 του ίδιου άρθρου. 

    γ.   Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πρέπει, Κύριε Υπουργέ, στο  σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο σας, να συμπεριληφθεί διάταξη με βάση την οποία: 

          "οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι Στρατιωτικοί  να μπορούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας στο  Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή εκτός αυτού ή να μπορούν να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς περικοπή της σύνταξής   τους, όπως ισχύει για τους πολυτέκνους συνταξιούχους των Ασφαλιστικών Οργανισμών κύριας Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

                                                                                 Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ          

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας                Ο Διευθυντής

    Βασίλειος Θεοτοκάτος         Εμμανουήλ Χρυσόγελος     Χαράλαμπος Παύλος  

Πρόσφατα άρθρα