ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα,  4/12/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η (συγ)Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανακοίνωσε περιχαρής την διανομή του λεγομένου κοινωνικού μερίσματος σε 3,4 εκατομμύρια πολιτών 720 εκ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό του μερίσματος θα κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 900 ευρώ και θα δοθεί βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακής καταστάσεως κριτηρίων, όπως ανακοίνωσε. Η απλή διαίρεση των 720 εκ. διά των 3,4 εκ. μας δείχνει ότι αναλογεί στον καθένα από αυτούς τους πολίτες μόλις το ποσό των 212 ευρώ!!!. Τώρα με ποιό τρόπο θα δοθούν σε άλλους 900, 600, 400, 250 ευρώ κλπ. από τα 3,4 εκ. πολιτών, αυτό μόνον οι σοφοί εγκέφαλοι των  κυβερνώντων θα μπορούσαν να εξηγήσουν. Συνιστά και παγκόσμια πρωτοτυπία η έννοια του νοικοκυριού και όχι των προστατευομένων τέκνων και μελών της οικογένειας, το οποίο βέβαια είναι και έμμεση παραδοχή της φτωχοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας που επέφεραν οι τελευταίες (συγ)Κυβερνήσεις μας.

Με το δημοσιευθέντα, όμως, ν.4501/22-11-2017 αλλά και την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 285835/24-11-2017 Κ.Υ.Α, οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστοί στην αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντιοικοιγενειακή πολιτική τους, απέκλεισαν της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τους πολυτέκνους!! Έτσι στην παρ. 2 περ. γ του άρθρου 1 του παραπάνω νόμου και στα περιουσιακά κριτήρια ρητώς διαλαμβάνουν: «Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος: - εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.. ». Ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα!

Τα ίδια επαναλαμβάνει και η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ της παραπάνω Υ.Α. Δείτε τώρα την απάντηση στον κυβερνητικό Βουλευτή κ. Κων. Κατσίκη στις 12-1-2016 στην Βουλή, για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που είχε θεσπίσει η προηγουμένη (συγ)Κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) σε βάρος των πολυτέκνων λόγω κατοχής Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου άνω των 1928 κ.ε., από τον τότε Αν. υπουργό των Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη: «..Νιώθω πραγματικά αμηχανία να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, γιατί είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικίας του ελληνικού φορολογικού συστήματος απέναντι στους πολίτες για δύο κυρίως λόγους. Αντί να δίνουμε κίνητρα στους πολύτεκνους και να τους ενισχύουμε μέσω του φορολογικού συστήματος για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν και για τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, τους επιβαρύνουμε.... ο συνολικός αναλογών φόρος πολυτελούς διαβίωσης για κατοχή τέτοιων αυτοκινήτων το 2013 ήταν 2.101.826 ευρώ και το 2014 ήταν 1.673.923 ευρώ. Από εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων, η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι πολλοί πολύτεκνοι αναγκάσθηκαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στερώντας από τις οικογένειες τους ένα βασικό εργαλείο μετακίνησης.. Μιλάμε για μία κατάσταση όπου ο άλλος πάει να καλύψει μία βασική του ανάγκη και έχουν αναγκασθεί και έχουν καταθέσει τις πινακίδες χάνοντας το δημόσιο πολύτιμα έσοδα από ΦΠΑ, από βενζίνη, φόρο εισοδήματος στα συνεργεία αυτοκινήτων και μία σειρά από άλλες τέτοιες κατηγορίες.... πραγματικά προσπαθούμε μέσα στο 2016 να πάμε σε αλλαγές σε όλες τις φορολογίες που θα κάνουν πιο δίκαιο.... το φορoλογικό σύστημα. Με αυτήν την έννοια εξετάζουμε και τέτοιες αλλαγές.... αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όταν βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα ή όταν βρούμε άλλες πηγές φορολογίας..».

Δείγμα της αντιπολυτεκνικής, αντιδημογραφικής και αντιοικογενειακής πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελεί και το γεγονός ότι ενώ ορίζει ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος, αντίθετα στο περιουσιακό κριτήριο θέτει ως όριο τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα!..  Έτσι και από αυτό το κριτήριο αποκλείει τους πολυτέκνους, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια δεν μπορεί να διαμένει σε σπιρτόκουτα.

Δηλαδή η (συγ)Κυβέρνηση των  συντρόφων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενώ αναγνώριζε την χαρακτηριστική αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων, για τους οποίους μάλιστα ομολογούσε τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, στην συνέχεια αναζητούσε ισοδύναμα του ποσού των 1.673.923 ευρώ (!!!) για να καταργήσει τις επαίσχυντες διατάξεις της επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε βάρος των πολυτέκνων!!! Έτσι δεν βρίσκει ισοδύναμα για το παραπάνω ποσό η για πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς. 

Ούτε βέβαια μπορεί ν΄ αφαιρέσει από το ποσό των 720 εκ. ευρώ το παραπάνω ποσό των 1.673.923 ευρώ, δηλ. μόνον 0,50 ευρώ από τον καθένα (!!) και να καταργήσει τον απαράδεκτο φόρο. Θέλει μάλιστα να εμφανίζεται η (συγ)Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι κόπτεται δήθεν για την φτωχολογιά και ακόμη θέλει να εμφανίζεται ότι δήθεν ενδιαφέρεται και για το δημογραφικό, συστήνοντας μάλιστα και διακομματική επιτροπή για την μελέτη του!! Ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι καταργούνται τα πολυτεκνικά επιδόματα και το πολυτεκνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά μόλις 16.000 πολύτεκνες οικογένειες με 4 ανήλικα τέκνα και το κόστος των περίφημων ΥΚΩ - ΔΕΗ για πολύτεκνους είναι μόλις κατά... 1,35%!!! Αυτά γίνονται, όταν οι θάνατοι έχουν φθάσει έως 27-11-2017 στους 113.247 και οι γεννήσεις να είναι μόλις 81.850 . Έχουμε δηλ. υπεροχή των θανάτων κατά 31.397, για πρώτη φορά από το 1921, που υπάρχουν στοιχεία.

Καταγγέλλουμε αυτή την αντιπολυτεκνική τακτική της Κυβέρνησης και ζητούμε την άμεση εξαίρεση των πολυτέκνων από το κριτήριο του φόρου της δήθεν πολυτελούς διαβίωσης τους εξαιτίας του εξ ανάγκης αποκτηθέντος Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου τους. Και επιπλέον στο περιουσιακό κριτήριο να αυξηθεί το ποσοστό από 12,5% σε 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο και όχι μέχρι τα τρία τέκνα, αλλά για όσα τέκνα έχει η οικογένεια.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα