ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 830

Αθήνα, 3/10/2018

                                                                                               

Αξιότιμο

Κύριο Κώστα Γαβρόγλου                                                                                                                    ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές πολυτέκνων φοιτητών - Κατατεθείσα τροπολογία  στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ι) ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ ΤΙΤΛΩΝ [..]

 

Κύριε  Υπουργέ.

 Για το προκείμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1α.      Το Σύνταγμα της Ελλάδος, στην παρ. 2 του άρθρου 21 ορίζει ρητά ότι:

«Οι Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του κράτους»

β. Περαιτέρω, με την παρ. 5 του ιδίου άρθρου, υποχρεώνει το κράτος να ασκεί δημογραφική πολιτική, αφού αναφέρει:

«5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

γ.         Το Σ.τ.Ε. με σειρά αποφάσεών του έχουν αποφανθεί πως:

«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

δ.         Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5/11/2017 αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΑΣΠΕ, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Έχω πει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Αν η Ελληνική Κοινωνία δεν έχει εκραγεί μέσα σ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον παράγοντα Οικογένεια. Στο ότι στον Τόπο μας η Οικογένεια λειτουργεί. Αυτό δείχνει και την σημασία της Οικογένειας, αλλά δείχνει ταυτόχρονα και την σημασία της Πολύτεκνης Οικογένειας, γιατί πυλώνας της Οικογένειας εν γένει είναι η Πολύτεκνη Οικογένεια. Αυτή η σημασία της Οικογένειας προσδιορίζει και το μέγεθος της ευθύνης της Πολιτείας απέναντι στην Οικογένεια γενικότερα, άρα και στην Πολύτεκνη Οικογένεια[…]

ε.         Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε μαζί του αντιπροσωπεία της ΑΣΠΕ, δήλωσε:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Με τις περικοπές σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών, η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολυτέκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου»

2.α      Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 1/10/2018, που αναφέρεται στη φυσική κίνηση του πληθυσμού, η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της δημογραφικής κατάρρευσης, αφού το έτος 2017, (από 1/1/2017 έως 31/12/2017 οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 35.948: Θάνατοι 124.501, γεννήσεις 88.553.

β.         Είναι γνωστό ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και συνεπεία της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας πλήττονται ανελέητα, εξ αιτίας του βεβαρυμένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού, ωστόσο οι οικογένειες αυτές είναι οι μόνες που αντιστέκονται στον κατήφορο της υπογεννητικότητος.

3.         Ο νόμος των μετεγγραφών των πολυτέκνων φοιτητών, λειτούργησε χωρίς προβλήματα επί 32 συνεχή έτη, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι Πρυτάνεις ειδικά για τους πολύτεκνους.

Να σημειωθεί  ότι  το δικαίωμα τους είχε  δοθεί ως δημογραφικό κίνητρο με το άρθρο 3 του ν. 860/1979 (τότε που υπερτερούσαν οι γεννήσεις των θανάτων), που όμως καταργήθηκε το 2011 - ως να έπαψε τότε να υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, ενώ οι θάνατοι άρχισαν από τότε να ξεπερνούν τις γεννήσεις!..  Επίσης ενώ ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών συνεχώς από τότε αυξάνεται,  οι πολύτεκνοι είναι μόλις το 14% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών.

4.         Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που εκπροσωπεί τις πολύτεκνες οικογένειες της χώρας, σας παρακαλεί, Κύριε Υπουργέ, όπως στην τροπολογία που καταθέσατε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ι) ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ ΤΙΤΛΩΝ κ.λπ.[…] να προστεθεί η παρακάτω διάταξη:

            «Στην παρ. 8 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, προστίθεται περίπτωση στ’ ως εξής:

«στ’ Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, ενώ καταργείται η παρ. 7 περ. ε του ιδίου άρθρου».

            Στην περίπτωση κατά την οποία η προσθήκη της παραπάνω διατάξεως δεν είναι εφικτή να αυξηθεί η μοριοδότηση των πολυτέκνων της παρ. 7 περ. ε’ του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, από τα δύο (2) μόρια που ισχύει σήμερα, σε έξι (6) μόρια για τα μέλη των πολυτέκνων οικογενειών.

                                     

Για την ΑΣΠΕ

   Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας                     Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος     Εμμανουήλ Χρυσόγελος           Χαράλαμπος Παύλος

 

 

 

 

------------------

Σήμερα 4/10/2018

Σχόλιο: Ψηφίστηκε η νέα (ν)τροπολογία ΓΑΒ.. για τις Μετεγγραφές: Έτσι με τη νέα τροπολογία, οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 9.000€ θα παίρνει 6 μόρια, ενώ μια τρίτεκνη οικογένεια με 15.500€ ως οικογένεια πλούσια και εφοπλιστών (!)θα λάβει μόλις 5 μόρια και πιθανόν να μην πάρει μετεγγραφή!!! Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση μας και γενικότερα οι λιγοστοί παρόντες βουλευτές που ψήφισαν τη νέα τροπολογία Μετεγγραφών, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας… που αντί να ενισχύουν με δημογραφικά κίνητρα αυτές τις οικογένειες και τις πολύτεκνες(αφού οικονομικά δεν έχουν )τις εξαθλιώνουν και συνεχώς τις βάζουν στο περιθώριο… Ντροπή!

 

Ψηφίστηκε η (ν)τροπολογία ΓΑΒρόγλου για μετεγγραφές, χωρίς καμία αλλαγή για πολύτεκνους που παραμένουν στα 2 μόρια!..  η Ν.Δ   διαχώρησε απλά τη θέση της και διαφώνησε  με τη τροπολογία,   καθώς θα  έπρεπε να προβλέπει αυτή και την αύξηση της μοριοδότησης για τους φοιτητές που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.  
Συγκεκριμένα:..
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Πρωτολογία ...

Ακόμα και η τροπολογία για την αύξηση της μοριοδότησης για τις μετεγγραφές φοιτητών με χαμηλό εισόδημα, που είναι η μοναδική που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, να έχει νομιμοποιητική βάση και να στηριχθεί από όλους μας, είναι ατελής, αφού θα έπρεπε να προβλέπει και την αύξηση της μοριοδότησης για τους φοιτητές που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.  

-------------------
Δευτερολογία : Θα χρειαστώ ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχω τοποθετηθεί και αιτιολογήσει τη στάση μας για τις τροπολογίες στην πρωτολογία μου, τόσο εγώ όσο και ο κ.Δένδιας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Θα επαναλάβω, κύριε Υπουργέ, αυτό που έχουμε ζητήσει και από τον Υπουργό που αποχώρησε. Για να ψηφίσουμε την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας με γενικό αριθμό 1763 και ειδικό 260, θέλουμε να «σπάσει» η τροπολογία και να φύγει η τρίτηπαράγραφος που μιλάει για θέματα για τους μουφτήδες της Θράκης, γιατί η πρώτη παράγραφος της τροπολογίας αυτής έχει θετικές διατάξεις.Μιλάει για την αύξηση της μοριοδότησηςστις μεταγραφές των φοιτητών με χαμηλό εισόδημα και θέλουμε να την ψηφίσουμε,αν και εδώ είναι ατελής και είπαμε ότι έπρεπε να προβλέπει και αύξηση της μοριοδότησης για τους φοιτητές μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που έχει σχέση με τη θητεία στα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία τώρα είναι και επιφορτισμένα με επιλογές κάποιων στελεχών εκπαίδευσης.

Αυτό, όμως, για το οποίο θα ήθελα να πω δυο λόγια παραπάνω είναι οι επόμενες δύο τροπολογίες. Η πρώτη έχει σχέση με την αύξηση των μορίων για παιδιά από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα. Μέχρι σήμερα τετραμελής οικογένεια, που είχε εισόδημα μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ,το παιδί έπαιρνε πέντε μόρια, το αυξάνουμε σε έξι μόρια. Είναι μια μεγάλη αύξηση. Το ένα μόριο επιπλέον ακούγεται ως ελάχιστο, αλλά με αυτόν τον τρόπο, αν είχαμε,παραδείγματος χάριν, τα περσινά νούμερα, θα είχαν μετεγγραφεί πεντακόσια εξήντα άτομα παραπάνω απ’ ό,τι τώρα.

Ξέρετε ότι οι μετεγγραφές είναι πολύ περίπλοκο ζήτημα. Σε ορισμένα τμήματα πάει πάρα πολύς κόσμος νομίμως, αλλά και εμείς πάρα πολλές φορές υπερβαίνουμε τον νόμο, προσπαθώντας, ειδικά για παιδιά με μεγάλα προβλήματα υγείας, να είμαστε κάπως ευνοϊκότεροι, δηλαδή τα τμήματα, στα οποία θα εισαχθούν, να μπορούν να υπερβούν το 15% που ορίζει ο νόμος. Πάντως με αυτήν την τροπολογία ενισχύουμε τα παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, όπως ακριβώς είχαμε κάνει πέρσι και τις μετεγγραφές των αδελφών.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της σαρίας, Θυμάστε ότι στη Βουλή είχε ψηφιστεί ένας νόμος από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, εκτός της Χρυσής Αυγής. Δεν θα επαναλάβω το σκεπτικό του νόμου. Θα σημειώσω, όμως, ότι είχαμε πει τότε ότι η έναρξη της ισχύος του νόμου να είναι μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος. Για το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος συγκροτήσαμε μία επιτροπή,για την οποία όλα τα κόμματα υπέδειξαν εκπροσώπους. Αυτή η επιτροπή συνεδρίασε για αρκετό καιρό. Έτσι καθυστέρησε η διαμόρφωση του κειμένου του προεδρικού διατάγματος, το οποίο τώρα έχει πάρει τον δρόμο του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο μεταξύ ο νόμος της προαιρετικότητας, που ψηφίσαμε όλοι μαζί, δεν εφαρμοζόταν, καθώς αναμενόταν η έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Εμείς προτείνουμε να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εν αναμονή του προεδρικού διατάγματος. Έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα ως προς την εφαρμογή του νόμου, παρά μόνον για τον εκσυγχρονισμό των μουφτιών. Αυτές είναι οι τροπολογίες. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Υπουργική Τροπολογία 1763/260 ως έχει   ΔΕΚΤΟ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ:

   

ΝΑΙ

 

Ν.Δ:

   

OXI

 

ΔΗ.ΣΥ:

   

ΝΑΙ

 

Χ.Α:

   

ΠΡΝ

 

Κ.Κ.Ε:

   

ΝΑΙ

 

ΑΝ.ΕΛ:

   

ΝΑΙ

 

ΠΟΤΑΜΙ:

   

ΠΡΝ

 

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ:

 

ΝΑΙ

 

 

Πρόσφατα άρθρα